Министерството на околната среда и водите възнамерява да въведе продуктови

...
Министерството на околната среда и водите възнамерява да въведе продуктови
Коментари Харесай

Дрехите втора употреба може скоро да поскъпнат

Министерството на околната среда и водите има намерение да вкара продуктови такси и за продаваните облекла втора ръка, оповестиха от Българската стопанска камара. Предстои да бъде основана работна група, която да направи наредбата, по която ще се пресмята новата екотакса.

Основният претекст за въвеждането ѝ е повишеният импорт на облекла втора употреба, които в един миг ще станат боклук.

Въвеждането на екотакси сигурно би нараснало цената на продукта, сподели Любомир Кленов, член на УС на Асоциация на преработвателите и търговците на облекла втора ръка в България.

„ Има сериозен импорт в България, най-вече от Западна Европа, на година към 25 000 тона. Има и локално събиране на облекла втора ръка у нас. Над половината се изнася още веднъж отвън България за африканския и азиатския пазар. България е пазарен водач най-много в сортирането”, добави той пред bTV.

По думите му повторната приложимост на текстил като цяло се подтиква от Европейски Съюз. Ако в България се вкара продуктова такса за облеклата втора ръка, това ще бъде безспорен казус в Европа, уточни Кленов. Според него това действително не би подтикнало повторната приложимост, а би запълнило сметищата повече.

„ В България по този начин или другояче съществува сериозен „ сив сектор”, това са компании, които правят незаконен импорт, години наред не се плащали Данък добавена стойност, осигуровки и налози. Те няма да заплащат и тази такса и в действителност, действително видяно, ще придобият още едно конкурентно преимущество. Така пазарът би станал още по-нерегламентиран, в сравнение с е в момента”, счита Любомир Кленов.

„ Не повече от 1-2% от това, което остава в България, би следвало да стигне до сметищата. И изрично нищо от фирмите, които са членки на асоциацията, не стига до така наречен приложимост за отопление, огрев и така нататък, увери той. „ Да виним сектора, който се занимава с облекла втора ръка, за мръсния въздух в София, не е сериозно”, разяснява още Кленов.

От пресцентъра на екоминистерството пък обявиха, че все още министерството няма направено предложение за въвеждане на продуктова такса за пуснатите на пазара дрехи и други текстилни произведения втора ръка. „ При правенето на нормативни актове Министерство на околната среда и водите обезпечава бистрота и гласност посредством осъществяване на наложителните публични съвещания с всички заинтригувани страни и лица. В случай на правене на подобен план той ще бъде подложен на сходна дискусия”, се споделя в известието.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР