Министерството на образованието и науката започва проверка в Медицинския университет

...
Министерството на образованието и науката започва проверка в Медицинския университет
Коментари Харесай

Спорна задача по химия прати проверка в МУ-Пловдив

Министерството на образованието и науката стартира инспекция в Медицинския университет в Пловдив.

Днес по обяд там е получен сигналът от кандидат-студенти, които възразяват против посоченото като правилно решение на една от дилемите по химия на приемния изпит във висшето учебно заведение. Препратен е от Народното събрание, прецизираха от пресцентъра на министерството.

След изпита на 1 юли младежи потърсили мнението на химици отвън университета и юридически съвет от юрист - във връзка със подозренията си до каква степен е правилен отговорът на зад. 3, който МУ-Пловдив е показал като правилен. При това допитване до експерти преподавателите по химия също разкрили несъответствия, написа „ Марица “.

В последна сметка изказванията са, че до посоченото от МУ-Пловдив решение на задачата не може да се стигне с подготовката по указаната от висшето образователно заведение литература. В сигнала се споделя също, че има

задачи върху материал, който въобще не е изучаван в часовете по химия в учебно заведение, нито е включен в програмата по профилирана подготовка по предмета във втори гимназиален стадий.

Според създателите на сигнала, като се изключи че ще ощети доста кандидат-студенти при оценяването на изпитните работи, това повдига въпроса дали не са налице корупционни практики - с включване на материал, който не е изучаван от всички кандидат-студенти, само че

част от тях биха могли да бъдат готови, в случай че са били на уроци при избрани преподаватели.

Недоволните се заканиха да заведат и правосъден иск за нанесени неимуществени вреди - стрес и влошено общо психо-емоционално положение, породено в резултат на кандидат-студентската акция.

Вчера въпросът е обсъждан в Медицинския университет. Днес се чака публична позиция.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР