Министерството на образованието и науката предлага нови девет специалности да

...
Министерството на образованието и науката предлага нови девет специалности да
Коментари Харесай

МОН предлага 7 строителни специалности да станат защитени другата учебна година

Министерството на образованието и науката предлага нови девет специалности да влязат в Списъка на предпазените от страната специалности от професионални посоки за 2023/2024 образователна година.

Списъкът е на уеб страницата на МОН.

Седем от специалностите са от професионално направление " Строителство " - " Строително дърводелство ", " Строително тенекеджийство ", " Вътрешни облицовки ", " Покриви ", " Метални структури ", " Сухо строителство " и " Строител на релсови пътища и уреди към тях ".
 Отпускат 1,7 млн. лв. на учебните заведения за пособия и е-ресурси
Отпускат 1,7 млн. лв. на учебните заведения за пособия и е-ресурси

Средствата са разпределени по две стратегии

Другите две нови предпазени специалности са " Класически принадлежности " за специалност " Лютиер " от професионално направление " Приложни изкуства и занаяти " и " Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни произведения " от професионално направление " Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи ".

От листата се изважда една компетентност - " Дограма и стъклопоставяне " , защото към този момент не дава отговор на критерия за уникалност по териториален симптом, оповестиха от МОН.

Защитените от страната специалности от специалности стават общо 60. Те са неповторими като наличие и всяка от тях се преподава в не повече от четири учебни заведения в страната. Обучението се прави по сбъднат държавен банкет в паралелка с минимум 9 възпитаници.
 Служебният кабинет понижи броя на средищните детски градини и учебни заведения
Служебният кабинет понижи броя на средищните детски градини и учебни заведения

266 стават предпазените образователни и детски заведения

МОН предлага още с шест нови специалности да се добави и Списъкът със специалности с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2023/2024 година. Две от тях са от професионално направление " Горско стопанство " - " Дърводобив " и " Механизация на горското стопанство ". Други две са от професионално направление " Строителство " - " Основни и довършителни работи " и " Строителство и архитектура ", а останалите са " Програмно обезпечаване " от професионално направление " Компютърни науки " и " Логистика на товари и услуги " от професионално направление " Транспортни услуги ".

Така специалностите с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда стават общо 84. Обучението по тях се прави по сбъднат държавен банкет в паралелка с минимум 12 възпитаници.

Списъците се актуализират по оферти от национално представителните работодателски организации и министерствата. Предвижда се да се ползват от образователната 2023/2024 година за учениците, признати в VIII клас по държавния банкет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР