Министерството на образованието и науката /МОН/ за втора година подкрепя

...
Министерството на образованието и науката /МОН/ за втора година подкрепя
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: МОН за втора година подкрепя активно организирането на Webit Festival в България

Министерството на образованието и науката /МОН/ за втора година поддържа интензивно организирането на Webit Festival в България. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в постройката на МОН, където взе участие в представянето на идния фестивал.

" Най-важното е, че Webit може да въодушеви учениците за развиване на ползите и качествата за тези значими посоки - изкуствения разсъдък, блокчейн, в естествените науки, в биотехнологиите, биоинженерството ", добави Красимир Вълчев.

Според него това са нещата, които ще бъдат в основата на огромните трансформации, които предстоят. Той добави, че просветителните системи би трябвало приготвят децата, които ще бъдат на пазара на труда и ще се осъществят през идващите 40-50 години. Той посочи, че е професионално обвързване на МОН да бъдат подкрепяни положителните начинания като тази.

Изпълнителният ръководител на Webit.Foundation доктор Пламен Русев разгласи, че най-важната причина да провежда сходно събитие е да се опита да промени бъдещето най-малко на едно дете. Той обаче е убеден, че бъдещето ще бъде променено на доста деца. Русев напомни, че предходната година благодарение на МОН над 3 000 деца от цяла България са " видели бъдещето с очите си " и това посещаване е трансформирало към този момент орисите на някои от тях.

Събитието Webit.X, което тази година се прави взаимно с МОН, ще стартира на 14 май в 18.30 часа в зала 1 на НДК. " Зала 1 на НДК ще бъде цялостна с най-умните деца и младежи на България ", разяснява Пламен Русев. Той заяви, че на тазгодишния фестивал Webit ще бъдат показани няколко разнообразни хуманоидни робота. В София ще бъде и така наречен " прочувствен робот ", както и " робот-компаньон ". Пристигат и летящи мотори и най-различни типове дронове. " Webit прави най-голямото съревнование за започващи компании ", добави Русев. Очакванията са над 500 медии да бъдат упълномощени в София на международния конгрес Webit.Festival - 2019, който ще бъде на 14 и 15 май в НДК.

Председателят на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България и ректор на МГУ " Св. Иван Рилски " проф. Любен Тотев съобщи, че визитата на учениците на такова събитие като Webit Festival е първа крачка на бъдещите студенти. Според него това, което ще видят на фестивала, ще им даде тенденция за тяхното развиване и по тази причина е похвално това, което Пламен Русев прави.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР