Министерството на образованието и науката (МОН) ще подкрепи евентуално решение

...
Министерството на образованието и науката (МОН) ще подкрепи евентуално решение
Коментари Харесай

МОН: Зелен сертификат за учителите най-рано след месец

Министерството на образованието и науката (МОН) ще поддържа вероятно решение на Министерството на здравеопазването (МЗ) за въвеждане на „ зелени документи “ в обектите с публично предопределение, в това число в просветителните институции. Условието е то да важи единствено за преподавателите и непедагогическия личен състав и да стартира да се ползва най-рано след месец. Гратисният интервал е нужен, с цел да се даде още една опция на искащите да се имунизират. Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков показа мнението на МОН пред експертния съвет на Министерство на здравеопазването, оповестяват от просветителното министерство.

Той е склонен и с предлагането на Министерство на здравеопазването маските за всички работещи в учебно заведение и за учениците над V клас да станат наложителни със заповед на министъра на опазването на здравето. МОН предлага за учениците със специфични просветителни потребности да се изисква в допълнение мнение от персоналния или лекуващия доктор.

Всички останали противоепидемични ограничения би трябвало да се ползват на общинско равнище, акцентира министър Денков пред специалистите от Министерство на здравеопазването. Той се аргументира с следените разнообразни равнища на заболяемост в общините от една и съща област.

МОН приема желанието на Министерство на здравеопазването да прекрати груповите извънкласни действия при заболяемост в общината над 500 на 100 000 души, с цел да се ограничи смесването на възпитаници от разнообразни паралелки. Между двете министерства няма разминавания по предлагането спортните занимания да се организират единствено навън, в случай че съответната община попада в алена или тъмночервена зона (заболяемост над 250 на 100 000 души). Причината е, че във физкултурните салони влизат разнообразни паралелки и заплахата от болест там е по-висока.

При неприятно време часовете по физкултура ще се организират в класните стаи. Според преподаватели по физическо образование и спорт в тях могат да се преглеждат разпоредбите при другите типове спортове, да се разискват съдийски проблеми, да се вършат междупредметни връзки с биология, химия, математика и други

МОН приема ротация за учениците от V клас нагоре при заболяемост над 500 на 100 000 души на общинско ниво, в случай че съответната районна здравна ревизия издаде такава заповед. Тя ще се ползва на равнище учебно заведение при над 20% отсъстващи възпитаници от учебното заведение или над 30% карантинирани паралелки.

Випуските ще се сменят през пет образователни дни. По-дълго ще може да се учи от у дома единствено в случаите, в които не доближават учители за присъствен образователен развой.

МОН ще резервира досегашния принцип, съгласно който при ротация първо ще минават към образование от разстояние в електронна среда випуските с най-вече отсъстващи възпитаници. В общия случай ще остават у дома първо гимназистите като се изключи XII клас. При продължаващо утежняване на епидемиологичната обстановка - и учениците от XII клас, както и от прогимназиалния стадий като се изключи VII клас. Учениците от VII клас и от начален стадий (I-IV клас) ще учат онлайн единствено в краен случай при справедлива неспособност образованието да продължи присъствено.

Присъствено ще се образоват паралелките с минимален брой отсъстващи. МОН предлага това да са не повече от 50% от учениците в учебното заведение, без да се считат децата от предучилищните групи и учениците от I до IV клас.

МОН приема предлагането на Министерство на здравеопазването учебните заведения в дадена община да се затварят напълно, в случай че 14-дневната заболяемост там надвиши 750 на 100 000 души.

Затварянето на детски градини ще става единствено с наставление на РЗИ.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР