Министерството на образованието и науката (МОН) и Българската академия на

...
Министерството на образованието и науката (МОН) и Българската академия на
Коментари Харесай

Метеоролозите спират протестите, но остават в стачна готовност

Министерството на образованието и науката (МОН) и Българската академия на науките (БАН) ще търсят разновидности да покрият дефицита в бюджета на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), метеоролозите ще спрат митингите, само че остават в протестна подготвеност. Това стана ясно след среща сред Национален институт по метеорология и хидрология, Българска академия на науките и МОН, заяви " Фокус ".
Образователният министър Красимир Вълчев съобщи, че ще потърсят благоприятни условия с Българска академия на науките да подпомогнем съответни разноски на Национален институт по метеорология и хидрология за тази година. По думите му Институтът има характерно място в структурата на Българска академия на науките и е едно от трите й звена или може би най-важното, което има непрекъснато предоставени функционалности - за метеорологично обслужване на обществото и на редица браншове в него. По думите му методика на Българска академия на науките е била съгласувана с МОН, само че тя не регистрира спецификата на Национален институт по метеорология и хидрология. „ Готови сме да съгласуваме и изменена методика, в случай че такава бъде препоръчана. По-скоро ще търсим други разновидности, поради, че средствата към този момент са разпределени. Имаме съглашение за следващата година бюджетната дотация за Българска академия на науките да бъде одобрена по действия, като една от тях ще бъде хидрометеорологичното обслужване на страната и обществото. Ще търсим благоприятни условия с Българска академия на науките да подпомогнем съответни разноски за тази година. Основният проблем е, че би трябвало дълготрайно да съхраним хората в Национален институт по метеорология и хидрология и да подобрим изискванията за работа. Много ми се желае и Оценка за съвместимост на Българска академия на науките да регистрира по-голямата специфичност на Национален институт по метеорология и хидрология “, изясни той и посочи, че е поел ангажимент да имат диалози с Оценка за съвместимост на Българска академия на науките.
Според него работата на Национален институт по метеорология и хидрология е най-видима и всекидневно сме подвластни от нея. Вълчев акцентира, че от страна на МОН чиновниците на Национален институт по метеорология и хидрология имат тяхното схващане. Той посочи, че е доста щастлив, че тъкмо от страна на Българска академия на науките при започване на годината е било препоръчано бюджетът да се разпределя по действия. „ Ние го приехме и заложихме в съглашението. Ключово е да проведем този диалог и с този за значимостта на Национален институт по метеорология и хидрология и с Оценка за съвместимост на Българска академия на науките. Днес тук можем единствено отчасти да подсигуряваме и обещаем нещо, нужна е и смяна в Закона за Българска академия на науките, с цел да утвърждаваме тази дотация и по действия. Ще предложим дружно със Закона за държавния бюджет такава смяна в Закона за Българска академия на науките. Надяваме се, че като имаме единодушие всички страни, ще бъде призната “, сподели още Красимир Вълчев.
Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски изясни, че са дали обещание първоначално 160 000 лева за Национален институт по метеорология и хидрология и към този момент са превели 43 000 лева и ще търсят поетапно решения. По думтите му създалата се обстановка е поради дългогодишното недофинансиране. Ревалски уточни, че с цел да се реши казусът, активността на Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да се извади на обособен ред.
Директорът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов разяснява, че се надява, че такива митинги като този пред постройката на Българска академия на науките, няма да има. Той акцентира, че първата им задача е да запазят хората, тъй като в случай че изоставен и си тръгнат, то тогава към този момент казусът няма да може да се реши с никакви финанси. Той изясни, че прекратяването на дейностите на Национален институт по метеорология и хидрология на 9 юли е било, в случай че не получат никакви средства. „ Сега министърът ще обезпечи най-малко за още един месец дейностите, акад. Ревалски сподели, че към този момент са ни преведени 43 000 лева и чакаме последващи стадии. Очевидно до края на годината ще получаваме месец за месец нужните средства “, сподели още шефът на Национален институт по метеорология и хидрология.
Орлин Георгиев – началник на отдел „ Специализирани метеорологични измервания и хидрометеорологични методики “ към Национален институт по метеорология и хидрология добави, че уговорките, които са поели Българска академия на науките и МОН ненапълно ги удовлетворяват. „ Предвид уговорката на министъра и на ръководителя на Българска академия на науките, може би ще останем в някаква подготвеност, към този момент нямаме такива планове “, разяснява Георгиев. Той посочи, че остават в някакъв тип подготвеност, само че в случай че не бъдат обезпечени разноските, няма по какъв начин да продължат работа, колкото и да желаят.
Точно в 9.00 часа в четвъртък десетки чиновници на Института се събраха с гледище управителните органи на Българска академия на науките да дават на Национален институт по метеорология и хидрология недостигащите 1 145 000 лева за обезпечаване на активността му като Национална хидрометеорологична работа. Служителите на Национален институт по метеорология и хидрология желаеха от Народното събрание незабавни промени в Закона на Българска академия на науките, с цел да е невероятно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предопределени за Национален институт по метеорология и хидрология да се преразпределят от управителни органи на Българска академия на науките. От Национален институт по метеорология и хидрология предизвестиха, че в случай че до 9 юли не бъдат изпълнени настояванията им, Институтът ще прекрати осъществяването на националните си и интернационалните отговорности като Национална хидрометеорологична работа заради привършване на предоставените средства за тях.
Протестиращите издигнаха лозунгите „ Решението на Общото заседание на Българска академия на науките убива НИМХ”, „ Спрете да ни употребявате като рекетьори на страната ", „ Национален институт по метеорология и хидрология е нужен за обществото”, „ Държавата дава - Българска академия на науките не дава”, „ Искаме почтено заплащане”, „ Тамън се научи да не яде и взе, че умря”, „ Търсим отговорност за съсипването на българската хидрометеорологична служба”, „ Българска академия на науките - майка за едни, мащеха за други”, „ Гордеят се с нас, вземат за тях”, „ Време е да помислите за времето! Без нас... и потоп...”, „ Публикации или прогнози”, „ КИХ=манипулация” други Те скандираха „ Осъзнайте се!” и „ Уволнение”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР