Министерството на образованието и науката даде началото на проекта Електронен

...
Министерството на образованието и науката даде началото на проекта Електронен
Коментари Харесай

До една година във всички български училища ще има Wi-Fi

Министерството на образованието и науката даде началото на плана " Електронен старт в учебно заведение ". До една година във всички образователни пространства в българските учебни заведения ще има Wi-Fi, а проучването на компютърните науки ще стартира още от трети клас, предаде БГНЕС.

" Днес дружно с Национална Дигитална Коалиция и Гугъл ще подпишем съглашение за партньорство по реализирането на план за образование на 450 учители от близо 200 учебни заведения в Северозападна България за образование по цифрови технологии ", съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той уточни, че този план е значим за МОН, освен, тъй като ще бъдат подготвени 450 учители, само че и поради ефикасното партньорство, което министерството има и е открило с Националната Дигитална Коалиция и Гугъл. Министър Вълчев означи, че Гугъл е една от най-големите и разпознаваеми софтуерни компании в света. Много възпитаници и учители употребяват продуктите на Гугъл и партньорството ни с тях е доста значимо, добави той.

" Подготвяме огромен план за цифровизация, финансиран по линия на Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ", който ще съдържа минимум три съществени действия. Това са действия по образование на учители, тъй че те самите да могат да образоват възпитаници. Става дума за основаването на налично електронно просветително наличие, отворено просветително наличие и надлежно облак – вместилище. Второ, финансирането на основаването на такова налично просветително наличие и третата активност е образование по компютърно моделиране от най-ранна възраст “, сподели министър Вълчев.

От идната образователна година 2018-2019 година ще има компютърно моделиране още от трети клас в наложителния образователен проект.

По националната стратегия " Информационни и информационни технологии “, която беше призната през днешния ден от Министерски съвет, ще се финансира основаването на опорна мрежова инфраструктура, тъй че да се обезпечи високоскоростен достъп на всяко учебно заведение до мрежата.

" В интервал до една година, може би и по-малко, ще можем да имаме WiFi във всички учебни заведения, покриващ всички образователни пространства и класни стаи “, даде обещание министър Вълчев.

Той уточни, че се влага в електронни дневници и до една година те ще влязат в учебните заведения.

Образованието на децата през днешния ден съставлява тяхното бъдеще. Смята се, че 65% от специалностите, които ще упражняват днешните първокласници, още не съществуват и ще зародят в резултат на бурното развиване на технологиите през идващите 20 години. Познаването и потреблението на тези технологии ще дефинира триумфа в цифровата епоха.

Според проучвания на Европейската комисия, Северозападният район е освен районът с най-ниски приходи, само че и районът с най-ниска софтуерна подготвеност в Европейски Съюз. Липсата на допир с технологиите слага децата там под риск от късен цифров старт. Адаптацията към цифровите технологии след детската възраст е доста по-трудна. Липсата на цифрови умения е причина за сложна реализация на пазара на труда и всичко произлизащи от това обществени и стопански проблеми.

За да се отговори на това предизвикателство МОН дружно с Гугъл и Дигиталната Национална Коалиция /ДНК/ стартират от през днешния ден плана " Електронен старт в учебно заведение “. Той има за цел да понижи риска от късен цифров старт за децата от района с най-ниски приходи в Европейски Съюз.

През 2016-2017 образователна година в Северозападна България, образованието в ранна детска възраст включва 4100 педагогичен личен състав за 22,6 хиляди деца в 242 детски градини; в началното обучение работят 1,85 хиляди учители за 28,1 хиляди възпитаници в 277 учебни заведения. Целта на плана е да образова 450 учители от минимум 200 съществени учебни заведения в района, осигурявайки покритие на повече от 70% от учебните заведения. Обученията ще се проведат в три етапи на продан на познания в границите на една година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР