Министерството на младежта и спорта публикува позиция относно провеждането на

...
Министерството на младежта и спорта публикува позиция относно провеждането на
Коментари Харесай

Спортното министерство с разяснения за провеждането на Европейската младежка конференция

Министерството на младежта и спорта разгласява позиция по отношение на провеждането на Европейската младежка конференция:

Относно изказванията на ръководителя на Европейски юношески конгрес Луис Алварадо и Райчо Райчев – зам.-председател на Национален юношески конгрес за нередности по отношение на извършената от 17 до 19 април Европейската младежка конференция в София, заявяваме следното:

1. Програмата на Европейската младежка конференция беше направена с работна група, в която имаше представители с изключение на на България, Естония и Австрия, по този начин и на Европейска комисия и на Национален юношески конгрес. Тази работна група даже беше управлявана от Европейски юношески конгрес.

2. Европейската младежка конференция имаше за цел да бъде платформа за разговор сред младежите от 40 страни в Европейски Съюз, Западните Балкани и Източното партньорство и хора на управителни политически постове от българското държавно управление, Европейската комисия и Организация на обединените нации. Категорично заявяваме, че подобен разговор се реализира като се даде опция на младежките делегати да задават безграничен брой въпроси в съответните панели от Конференцията, които бяха авансово оповестени в Програмата.

3. Европейската младежка конференция в София бе първото събитие от подобен мащаб, по време на което бе дадена за първи път опция на участниците във форума сами да споделят своята визия, изготвяйки първите Европейски юношески цели, които ще бъдат директна рекомендация за новата Европейска тактика за младежта.

4. В формалното разкриване и в панелите на Европейската младежка конференция като представители бяха включени юношески представители. Част от тях бяха ръководителят на Национален юношески конгрес Илина Мутафчиева и българският юношески пратеник към Организация на обединените нации Ралица Диканска.

5. В рамките на Европейската младежка конференция за първи път участваха представители на високо равнище към Организация на обединените нации, отговарящи за младежките политики, като по този метод концепциите на младите делегати получиха чуваемост освен на европейско, само че и на световно равнище.

6. Непосредствено преди формалното закриване на конференцията, в което присъединяване взе и министър-председателят Бойко Борисов, беше извършен разговор с еврокомисар Тибор Наврачич, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и специфичният делегат на Организация на обединените нации по юношески въпроси Джаятма Уикнамараняке. По време на полемиката беше дадена неограничена опция за въпроси от страна на присъстващите в залата над 250 младежи. Цялото събитие, наречено “Граждански разговор ” бе предавано онлайн.

7. Неформалната част от Конференцията, включваща вечеря и опция за обмяна на опит сред младежките делегати, е процедура на всички сходни конгреси, провеждани в страни-председателстващи Съвета на Европейски Съюз, в това число предходни страни – Естония и Малта. Неформалната част е незадължителна за делегатите и не е част от формалната стратегия.

8. Всеки от участниците имаше свободата да избере деня и часа на идването и заминаването си като резервира самичък самолетен билет. Всички самолетни билети след това се заплащат от уредниците на събитието.

9. Обратната връзка от провеждането на Европейската младежка конференция демонстрира извънредно положителни мнения от всички страни, излъчили юношески делегати.

10. Очаква се Националното посланичество на Студентските препоръки и Български юношески Червен кръст, както и други организации, присъстващи и участващи в организацията на Форума, да изготвят позиции по тематиката, с цел да се прекратят всички спекулации за нередности към Европейската младежка конференция в София, която бе проведена в полза на развиването на младежките политики на национално, европейско и интернационално равнище. Tези позиции ще бъдат оповестени обществено.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР