Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор наградиха

...
Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор наградиха
Коментари Харесай

160 000 лева за най-добрите спортисти на 2022 г.

Министерството на младежта и спорта и Българският състезателен тотализатор наградиха най-успешните спортисти и треньори за 2022 година със статуетки и парични награди на обща стойност 160 000 лв. на церемонията " Гала на първенците ". За съпоставяне - Федерацията по битка отличи тримата си най-хубави състезатели общо с 375 000 лева
Наградите бяха разпределени в седем категории.
В категория " Спортист на България 2022 година " бяха отличени (по азбучен ред): Алберт Попов, девети в слалома на Зимната Олимпиада в Пекин и четвърти в слалома за Световната купа в Куршевел, Франция; Александър Везенков, който направи доста мощен сезон с националния тим, а с клуба си Олимпиакос бе определен в идеалната петица на Евролигата; Ангел Русев - европейски първенец по повдигане на тежести; Кирил Милов - международен вицешампион по битка и европейски шампион; Севда Асенова - европейска шампионка по бокс и бронзова медалистка от Световното първенство; Стилияна Николова - бронзова медалистка от Световното състезание по художествена гимнастика в многобоя и носителка на три сребърни оценки от шампионата в София.
За " Отбор на България 2022 година " бе избран ансамбълът по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Ансамбълът победи със международната купа в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в София и заслужи олимпийска квота за Париж 2024.
Старши треньорът на международните шампионки Весела Димитрова завоюва наградата за " Най-добър треньор на България 2022 година ".
В категорията " Млад състезател на България 2022 година " бяха отличени Александър Николов, капитан на националния тим по волейбол до 20 години, заел трето място в Европа; биатлонистът Благой Тодев, международен вицешампион и европейски първенец за младежи, и Пламена Миткова, международна шампионка в скока на дължина за девойки до 20 години.
Волейболистите (до 20 години) заслужиха наградата " Млад тим на България 2022 година ".
За " Най-добър състезател с увреждания " бе отличен Панайот Димитров, международен вицешампион по битка на 24-тите Дефлимпикс Игри.
Специалната премия " Пробив в международния спорт " заслужи мъжката плувна щафета на 4 по 200 свободен жанр: Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев, която за първи път в историята взе участие във край на Световно състезание.
" През 2022 година спортистите ни в олимпийските спортове са извоювали за България във всички възрасти над 140 медала от европейски и международни шампионати. Българският състезателен тотализатор, който подкрепя българския спорт към този момент 65 години, през 2022 година е дал общо 44 млн. лева за подготовката на спортистите ни ", означи спортният министър Весела Лечева. 
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР