Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор наградиха

...
Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор наградиха
Коментари Харесай

160 000 лева за най-добрите спортисти на 2022 г.

Министерството на младежта и спорта и Българският състезателен тотализатор наградиха най-успешните спортисти и треньори за 2022 година със статуетки и парични награди на обща стойност 160 000 лв. на церемонията " Гала на първенците ".
Наградите на ММС и БСТ бяха разпределени в седем категории, като номинациите бяха направени от комисия с присъединяване на специалисти от спортното министерство, ръководителя на Българската асоциация на спортните публицисти и представител на публичната телевизия.
В категория " Спортист на България 2022 година " бяха отличени 6 състезатели. По азбучен ред: Алберт Попов, заел влиятелното девето място в слалома на Зимните олимпийски игри в Пекин и четвърто в слалома за Световната купа в Куршевел, Франция; Александър Везенков, който направи доста мощен сезон с националния тим на България и клубния си отбор Олимпиакос и бе определен в идеалната петица на Евролигата; Ангел Русев - европейски първенец по повдигане на тежести; Кирил Милов - международен вицешампион по битка и европейски шампион; Севда Асенова - европейска шампионка по бокс и бронзова медалистка от международното първенство; Стилияна Николова - бронзова медалистка от международното състезание по художествена гимнастика в многобоя и носителка на три сребърни оценки.
За " Отбор на България 2022 година " бе избран ансамбълът по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Ансамбълът победи със международната купа в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в София и заслужи олимпийска квота за Париж 2024.
Старши треньорът на международните шампионки Весела Димитрова завоюва наградата за " Най-добър треньор на България 2022 година ".
Три са номинациите в " Млад състезател на България 2022 година " - водачът на националния тим по волейбол до 20 години, заел трето място на европейското състезание Александър Николов, младата вяра в биатлона Благой Тодев, който завоюва сребърен орден от Световното състезание за младежи и европейската купа, както и международната шампионка в скока на дължина на Световното състезание по лека атлетика до 20 години Пламена Миткова.
Националният тим по волейбол до 20 години заслужи премията " Млад тим на България 2022 година " с третото си място на европейското състезание.
За " Най-добър състезател с увреждания на България 2022 година " бе избран Панайот Димитров - сребърен медалист в шампионата по битка на 24-те Дефлимпикс Игри.
Специалната премия " Пробив в международния спорт " заслужи мъжката плувна щафета на 4 по 200 свободен жанр. Квартетът в състав Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев за първи път в историята взе участие във край на международно състезание и зае осмо място на шампионата.
" През миналата година българските спортисти в олимпийските спортове са извоювали за България във всички възрасти общо над 140 медала от европейски и международни шампионати ", сподели в речта си министърът на младежта и спорта Весела Лечева. Тя акцентира, че Българският състезателен тотализатор подкрепя българския спорт към този момент 65 години, а през 2022 година той е дал общо 44 милиона лв. в негова изгода.
" Горда съм, че измежду най-заслужилите, наред с одобрени имена в спорта, застават и нашите млади първенци. Запазваме сполучливите обичаи в художествената гимнастика, бокса, битката. Надежда дава пробивът в алпийските ски, биатлона, плуването, леката атлетика.
Позволете да се обърна с голяма признателност и към наши спортисти, които през предходната година се включиха в доброволческите акции за почистване на потърпевшите от наводненията карловски села. По този метод те демонстрираха, че спортът е освен това от медали и трофеи. Спортът е съпричастност и човешка взаимност ", сподели министър Лечева.
Наградите в церемонията " Гала на първенците " с изключение на нея връчиха олимпийските първенци и медалисти Армен Назарян, Иван Иванов, Таня Богомилова, Тереза Маринова, Симона Дянкова и Ирина Никулчина, паралимпиецът Християн Стоянов, ръководителите на българските федерации по художествена гимнастика, волейбол и баскетбол - Илиана Раева, Любомир Ганев и Георги Глушков, генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов.
Водещи на събитието, което се излъчи директно по Българска национална телевизия 1 и Българска национална телевизия 3, бяха Невяна Владинова и Илиян Енев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР