Министерството на културата ще осигури необходимите средства за реставрацията на

...
Министерството на културата ще осигури необходимите средства за реставрацията на
Коментари Харесай

С 210 000 лв. реставрират Паметника на връх Шипка

Министерството на културата ще обезпечи нужните средства за реставрацията на Паметника на свободата на връх Шипка, оповестяват от ведомството.

Решението за това е взето след извършена работна среща в Министерството на културата сред министър Боил Банов, заместник- министър Амелия Гешева и представители на институцията с шефа на Национален природонаучен музей " Шипка - Бузлуджа " доктор Чавдар Ангелов.

За застраховане финансирането на предложените действия са нужни близо 210 000 лв.. Музеят разполага с част от нужните средства, а Министерството на културата се ангажира да даде нужния излишък, с цел да бъдат приключени в целокупност плануваните планови действия.

На 1 юли е издадена заповед от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова за осъществяване на нужните ремонтни действия. Към управлението на Музея са отправени и рекомендации за изцяло подсилване на оборудването, маркирани в констативните протоколи на Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " след инспекции на място през 2015, 2018 и 2020 година
 Ремонтът на Паметника на свободата на Шипка завършва по-рано от плануваното
Ремонтът на Паметника на свободата на Шипка завършва по-рано от плануваното

Лъвът на паметника е разкрил нови секрети

Дадени са инструкции за цялостно архитектурно и фотозаснемане и за градивно проучване на обекта, въз основа на които да се разпореди правенето на план за реституция на паметника. От Министерството на културата показват, че през последните четири години управлението на Музея е инициирало редица действия - геодезическо снимане на паметника и прилежащия му регион, доставяне на обекта с акт за обществена държавна благосъстоятелност, разработване и вписване на механически паспорт на недвижима културна полезност, координиране на авансово изследване и задание за планиране на цялостната консервация и реституция на Паметника на свободата.

През май тази година паметникът на Шипка беше обезопасен с защитна ограда за обезпечаване сигурността на посетителите и попречване на произшествия преди завършването на работата по цялостното подсилване на оборудването.

На 18 май Националният парк-музей " Шипка-Бузлуджа " отвори порти за гости при нужните ограничения за сигурност.

Последната сериозна консервационно-реставрационна интервенция е била проектирана в края на 70-те години на предишния век и осъществена при започване на 80-те години.

Национален парк-музей " Шипка-Бузлуджа " има статут на историческа културна полезност с категория " национално значение ".
 Започва ремонт на Паметника на връх Шипка
Започва ремонт на Паметника на връх Шипка

Той ще продължи до първи септември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР