Министерството на културата предоставя средства за финансиране на проекти за ...

PromoMall.bg
Министерството на културата предоставя средства за финансиране на проекти за

МК финансира дигитализацията в областта на културното наследство

Министерството на културата дава средства за финансиране на планове за цифровизация в сферата на културното завещание за възстановяване на достъпа до културно завещание, подкрепяне на културните институти да придобият нужната материална и техническа база.

Това съобщи служебният министър на културата Велислав Минеков в отговор на депутатски въпрос по отношение на методологията за цифровизация на културно-историческо завещание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Минеков означи, че МК слага акцент върху нуждата от цифровизация на културни полезности като способства за това българското културно завещание да реализира по-голямо присъединяване в общоевропейския подтекст на културен продан, както и обезпечава неговата отбрана и предпазване за бъдещите генерации.

„ В допълнение, поради уговорката на музеите и библиотеките за изискванията и реда за показване на културните полезности годишно да възнамеряват средства за цифровизация, онлайн показване на културните полезности и за предпазване на информацията в числен тип, МК оказва поддръжка на горепосочените културни институти посредством финансиране на планове в тази област “, уточни той. По думите му средствата са ориентирани главно към закупуване на съоръжение и повишение професионалната подготовка на чиновниците в музеите и художествените галерии при работа с цифрово културно наличие.

„ Към сегашния миг дигитализацията на културно завещание е предопределена главно за служебни и просветителни цели и се прави въз основа на свободен избор от страна па културните институти по повод на това кои одобрени практики и стандарти за дигитализиране на културно завещание да употребяват “, изясни Минеков.

По отношение на план „ Дигитализация на сбирки на музеи, библиотеки и архиви “, чието осъществяване от МК и сътрудници следва да започва публично по Плана за възобновяване и резистентност на България, ще се открият единни стандарти за дигитализиране – снимане, предпазване, изложение и обработка, на другите типове движимо културно завещание, съхранявано във фондовете на музеите и художествените галерии, библиотеките, Българската национална филмотека, Българската национална телевизия, Българското национално радио и други Полагат се старания за основаване и на единна методология за реализиране процеса по цифровизация на национално равнище, с която да се вкара съгласуван метод с централизиран надзор, заключи културният министър. /БГНЕС
Категории:Тагове:

Източник: bgnes.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР

PromoMall.bg