Министерството на културата обяви, че ще направи проверка във връзка

...
Министерството на културата обяви, че ще направи проверка във връзка
Коментари Харесай

За НФК и скандала с драг кралиците - от потресаваща новина до предизборна провокация

Министерството на културата разгласи, че ще направи инспекция по отношение на отпущането на пари по план, финансиран от Национален фонд " Култура ", част от който се оказва събитие, в което има детайл на хазарт - бинго игра, водена от мил кралици (мъже, които влизат в провокативни женски образи). Рекламата на това събитие му с провокативни фотоси и надпис: " Проектът е осъществен с поддръжката на Национален фонд " Култура ", провокира бурни и гневни реакции в мрежата.

" Министерството на културата назначава инспекция, с цел да бъдат изяснени събитията и целесъобразността на финансиране на плана с присъстващ
хазартен детайл " Дългосрочна стратегия за напредък на The Steps - новаторско мултифункционално културно обществено дружество ", който е бил финансиран от Национален фонд просвета през 2022 година по програмата " Възстановяване и развиване на частни културни организации " в категорията " Културно предприемачество ", оповестиха от ведомството след множество реакции. 

" Национален фонд " Култура " се компрометира, само че в действителност оказа помощ на доста актьори ", по този начин заместник-министъра на културата Марина Василева разяснява пред bTV проблема. Тя изясни, че финансирането е отпуснато по линия на изключителни стратегии за подкрепяне на културни организации след пандемията от Covid-19, само че не е имало " ясни критерии " какво е културна организация. Тъй като културният бранш е редовно недофинансиран, по думите на Василева, екипът на Атанасов е решил да отпусне пари на всички, с цел да им угоди, което тя дефинира като огромна неточност.

За какъв план става дума 

Проектът е бил финансиран от НФК през 2022 година по програмата " Възстановяване и развиване на частни културни организации ", част от изключителните стратегии за подкрепяне след пандемията. Сумата в размер на 77 046.66 лв. е получена от компанията " Сингъл Степ " ЕООД, която съставлява организацията The Steps. Първоначално е поискана сумата от 99 858.82 лева финансиране от фонда, като цялата стойност на плана е 353 230.08 лв., който включва поредност от събития като концерти, четения на книги и надлежно за шоу програмата.  

Според специалистите, оценили плановото предложение на " Сингъл Степ " ЕООД, то е " професионално и добре обосновано с капацитет за сполучлива реализация ", както и че " бюджетът е написан по отношение на критериите на НФК ". 

Точно преди месец е имало и акустичен концерт, който също е част от плана.

Всички познаваме Lidia Ganeva / Лидия Ганева и помним нейния благ глас, с който показва страната ни на Детската...
Posted by The Steps on Thursday, February 23, 2023
 

Какво изясни шефът на НФК

В изявление за БНР изпълнителният шеф на Национален фонд " Култура " Сава Драгунчев изясни, че има условия, свързани с участието ни в Европейски Съюз, като децентрализация и тъждество на половете.

" 2023 година е, България е в Европа. Има дадености, с които би трябвало да се съобразяваме. Има дадености, които са свързани с поощряването на разнородни създатели ", разяснява той, като акцентира, че се следват правила, които са свързани с процедури, а не с прилагателни и квалификации.

" Разписваме всички тези неща в стратегиите, само че има и правила, които би трябвало да се съблюдават. Ако бъде открито нарушаване, ще се подхващат съответните ограничения. Обикновено те са свързани с връщане на някаква част от сумите или с повреждане на контракта, и връщане на цялата дотация. Тогава средствата се дават на последващи бенефициенти ", настоя той. 

Реакцията на The Steps и създателя на плана

От екипа на The Steps също излязоха с позиция, в която показаха възмущението си от острите реакции и последвалото оповестяване на инспекция, като съгласно тях тези провокации са част от предизборна акция. Те също по този начин означават, че  " Drag Bingo ", което стана мотив за инспекцията, е дребна част от плана, който включва и организирането на акустични вечери,  публични диспути и други събития.

" С наближаването на изборите за следващ път ставаме очевидци по какъв начин политици и свързани групи се стремят да употребяват ЛГБТИ общността като изкупителна жертва на популистки провокации и клюки посредством поощряване на боязън и ненавист към ЛГБТИ хората. Миналата година The Steps стана обект на провокации с политическа мотивация по време на премиерата на детската брошура " Мравин ", изложбата " Другите българки ", също финансирана по план на НФК, представянето на филми с ЛГБТИ тема и така нататък Броени дни преди изборите сме очевидци на нова координирана клеветническа акция, във връзка самодейността ни Drag Bingo ", обявиха от организацията. 

С наближаването на изборите за следващ път ставаме очевидци по какъв начин политици и свързани групи се стремят да употребяват ЛГБТИ...
Posted by The Steps on Monday, March 27, 2023
От фондацията дават обещание, че и отсега нататък ще обезпечават платформа за актьори за нормализирането на възприемането на ЛГБТИ общността и посредством изкуство.

За съпоставяне - по програмата " Възстановяване и развиване на частни културни организации " са отпуснати общо 11 488 522, като са финансирани  общо 175, което значи, че дадената сума за този  ЛГБТ план е една 0,67%. 

Пред bTV създателят на плана Иван Димов също дефинира проблема като предизборна провокация и изясни, че " артистичната  самодейност „ Драг Бинго “ като перо съставлява под 7% от получената сума за плана " ( 77 хиляди лева.). Той уточни, че е направена консултация с юристи дали формата с детайл на игра може да се дефинира като
хазарт и  отговорът е бил " не " - защото " няма залог, който да може да бъде извоюван или изгубен “.  

Какво в действителност провокира абсурда

Голяма част от потребителите са гневни поради вида на събитието, което е финансирано, което в допълнение се изостря от Фейсбук рекламата на бинго събитието: 

" В най-женския и своеволен месец е време да изпратим зимата и да се разгорещим с Kinky Dringo 18+! Традицията повелява всички палавници да се явят на най-духовитото следобедно събитие на The Steps в последната неделя на месеца.

За да сбъднем и най-смелите ви мечти и стремежи сме поканили не две, а три Драг Кралици! Те ще ви завържат за столовете и ще въртят топките в Дринго сферата, до момента в който някой не направи линия-две или запълни цялото картонче. За най-непослушните ще има и специфични награди.
START: 16:00 
ВХОД И ТАЛОН ЗА ИГРА: 5 лв.
Проектът е осъществен с поддръжката на Национален фонд " Култура " по стратегия " Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ".

В допълнение на част от фотосите съпътстващи събитието, някои консуматори означиха, че логото на НФК е сложено върху неуместно за това място. 



Казусът провокира и реакцията на водача на социалистите Корнелия Нинова, която го дефинира като „ потресаваща вест " и съобщи на среща със членове на своята партия, че " джендър идеологията към този момент е държавна политика ". 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР