Министерството на културата не е отговорно за състоянието на читалище

...
Министерството на културата не е отговорно за състоянието на читалище
Коментари Харесай

Министерство на културата не е отговорно за читалището в Шипка

Министерството на културата не е отговорно за положението на читалище " Светлина " в Шипка , оповестиха от ведомството.

Старата постройка на читалището няма статут на недвижима културна полезност. Тя е частна общинска благосъстоятелност , изясняват от министерството.

Стана ясно и че постройката на читалището към този момент повече от 20 години не се употребява по предопределение. Институцията развива активността си в друга постройка.

" Министерството на културата няма правно съображение или стратегия, по която да финансира финансови ремонтни действия на читалищата ", написа още пресслужбата на културното министерство.

 Българските национални читалища влизат в регистъра на ЮНЕСКО
Българските национални читалища влизат в регистъра на ЮНЕСКО

Читалището е място, където по-възрастните членове на обществото предават културно завещание на младите

Поводът за известието на МК са изявления в медиите, съгласно които постройката на Народно читалище " Светлина - 1861 година ", град Шипка, тъне в съсипия. В същото време това е едно от най-старите читалища у нас.

Читалището " Светлина " в град Шипка от време на време става мотив за публично отвращение. Още преди към 5 години Венци Мицов от Политическа партия " Глас Народен " изясни, че читалището е в окаяно положение и има потребност от незабавен ремонт.

По-рано през днешния ден материал на bTV установи същото - постройката на читалището, която е неповторима, към този момент повече от 30 години се разрушава.

Във връзка с репортажа кметът на Шипка Василка Панайотова демонстрира план за реконструкцията на постройката от 2016 година, който е бил дарен на общината. По думите ѝ обаче постройката е " в ръцете " на Министерството на културата.

 Читалището е неповторимо за Европа събитие, убеден е Румен Радев
Читалището е неповторимо за Европа събитие, убеден е Румен Радев

Читалищата не престават да образуват българския дух

" Тази постройка е под шапката на Министерството на културата. Безплатният план, който получихме, дарихме на управлението и настоятелството на читалище " Светлина ". Те трябваше да почукат в Министерството на културата и да заявят, че имаме направен план, да търсят форми и способи за финансирането му ", съобщи Василка Панайотова.

От министерството обаче осведомят, че читалището е частна общинска благосъстоятелност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР