Министерството на културата напомня на държавните органи и неправителствените организации,

...
Министерството на културата напомня на държавните органи и неправителствените организации,
Коментари Харесай

До 1 септември Министерството на културата приема предложения за годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски”

Министерството на културата припомня на държавните органи и неправителствените организации, свързани с културата, че приема оферти за награждаване за 2022 година с годишната Държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски " за стимулиране на български създатели и реализатори на творби, свързани с българската история и обичаи. Наградата е учредена по силата на член 19 от Закона за протекция и развиване на културата и с Постановление на Министерски съвет № 149 /от 28.07.2000 година, обнародван Дъждовни води бр. 64 от 2000 г./.

Предложенията до министъра на културата следва да съдържат претекстовете за награждаване, свързани с приноса на създателя към националната културна еднаквост и духовни полезности, както и къси биографични данни и данни за контакт с номинирания.

Писмените оферти ще се одобряват в деловодството на Министерството на културата в период до 01. 09. 2022 година в това число, на адрес: гр. София, бул. „ Александър Стамболийски " № 17, телефони за информация - 02/ 94 00 930, 02/ 94 00 827.

Отличието се връчва от министър-председателя на Република България в тържествена конюнктура във връзка Деня на националните будители - 1 ноември. На наградените се връчват грамота и почетен знак, на които е изобразен Свети Паисий Хилендарски. Носителите на премията получават и парична сума в размер на 10 000 лева

Носители на държавната премия „ Свети Паисий Хилендарски " поредно от 2000 година са: проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски, Богомил Райнов, Валери Петров, Рангел Вълчанов, проф. Крум Дамянов, Наум Шопов, Христо Ганев, проф. Елка Бакалова, Анжел Вагенщайн, акад. Антон Дончев, акад. Васил Казанджиев, Владимир Зарев, Васил Михайлов, проф. Димитрина Гюрова-Савова, проф. Вера Найденова и проф. Надежда Драгова.

Припомняме, че 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски беше включена в Списъка на бележити годишнини на организацията за интервала 2022-2023 година и се празнува с разнообразни начинания през цялата година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР