Министерството на културата има програма, по която това богатство може

...
Министерството на културата има програма, по която това богатство може
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Църква от 4-ти век стои заключена с катинар и се руши

Министерството на културата има стратегия, по която това благосъстояние може да бъде съхранено, само че министър председателят с джипката очевидно 10 години не е имал път към Балша, разяснява претендентът за депутат от " Българска социалистическа партия за България " от 25-ти МИР

Църква от 4-ти век в софийското село Балша стои заключена с ръждясал катанец и се разрушава поради бездействието на ръководещите. За това сигнализира претендентът за депутат от " Българска социалистическа партия за България " в 25-ти МИР Станислав Младенов. На църковния празник Месни заговезни той гостува със фамилията си в Балша, където беседва с хората и се срещна с проблемите в региона.
" В подножието на Стара планина в софийското село Балша в двора на една новоизградена черква се крие изобилно благосъстояние, за което разбрах едвам през днешния ден, описа той. - А то стои там от 4-ти век. Устояло на времето и на човешкото равнодушие. Или може би на инат на всичко това ".
Като ученик на софийската НГДЕК или Класическата гимназия " Свети Константин Кирил Философ " Станислав Младенов беше мощно заинтересован от споменаването за съществуваща Византийска черква от 4-ти век в селото.
" Хората приказват за нея, описват на всеки посетител с вяра някой да прояви интерес. Точно 5 минути ни трябваха, с цел да стигнем от центъра на Балша до църквата, описа 40-годишният икономист. - Там ни посрещна гостоприемна и блага жена. Елена Адамова е зограф от Санкт Петербург, Русия. Заела се е със стенописите в новата черква. Прави го непринудено, без възнаграждение и без помощ даже за пренасяне на скелето, на което работи. Тя ни описа за останките от Византийската черква от 4-ти век и ни сподели достоверните фрески вътре... Безценно благосъстояние, което стои заключено с катанец, ръждясал катанец. Докато в миналото страната не го огледа с други очи. Аз го видях през днешния ден ".
Станислав Младенов е безапелационен, че за този проблем има елементарно решение, а реализацията би лишила малко над година.
" Министерство на културата има специфична стратегия, която дава опция за планиране и правене на абстрактен и на архитектурен план за реновиране на сходен тип обекти, а по-късно и за финансиране на осъществяването му, изясни той. - Зная за какво до момента не е направено от ръководещите, само че не разбирам безхаберието им. Явно министър председателят Борисов за 10 години не е имал път с джипката по тези места, с цел да забележи църквата, да спре и да извади средства за реституция. Такъв е неговият модел на ръководство - изначално неверен. Защото съревнованието за средства би трябвало да бъде сред хрумвания и планове, а критерият за приемането им - смисъла за страната и интереса на обществото. А дейностите на ръководещите би трябвало да бъдат с грижа за хората. Аз по този начин разбирам нещата и работя. Но първо ни следва виновен и рационален избор на 4-ти април с №4 в бюлетината и с преференция №104 ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР