Министерството на културата е за запазване на паветата на столичния

...
Министерството на културата е за запазване на паветата на столичния
Коментари Харесай

Остават ли паветата на "Дондуков"?

Министерството на културата е за опазване на паветата на столичния бул. " Дондуков ". Това съобщи министърът на културата Боил Банов на края на проведената от ведомството през днешния ден полемика по отношение на зародилия спор дали настилката от павета на булеварда би трябвало да бъде сменена отчасти, напълно, или въобще да не бъде подменяна с асфалт. Логично ми прозвучаха всички изявления в посока прелиминарен разбор, събиране на експертни мнения, прилика с други страни - това единствено би помогнало на всички, заключи Банов.

Още първоначално той означи, че концепцията на разискването през днешния ден не е нормативно обусловено, а от желанието на екипа му да чуе разнообразни гледни точки при решаването на въпроси от значимо значение и акцентира, че това ще бъде постоянна процедура на ведомството. Той уточни още, че от предходната година паветата в София са монумент на културата с " локално значение ".

Архитект Валентина Василева, член на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности, уточни, че не паважната настилка е тази, която основава проблемите на общината със нечистия въздух, превоза и шума. Всички остарели европейски столици са с павета, тази настилка е същинска, дълготрайна, достоверна и бележи принадлежността на София към цивилизованите градове не от през днешния ден, добави тя. Василева означи, че може да се потърси съвет за запазване и полагане на паважна настилка от експертите в Европа и добави, че паважите на Прага се редят от български бригади.

Председателят на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов означи, че съхранявайки наследството, би трябвало да се търси актуалното и по-добрата функционалност, само че при всички положения, методът би трябвало да е с приоритет завещание. Архитект от Ивайло Петков от " Група град " изрази тезата да се направи ремонт в този момент, като се резервира булеварда в настоящето му положение, до момента в който не се построи цялостна визия за бъдещето му - дали ще бъде директен бул. или градска улица. От организация " Спаси София " обявиха, че предвид на обстановката, комбинираният вид е най-хубавото решение за момента. Те също означиха, че е нужно осмислянето на бъдещето на булеварда. Акцент в изявленията беше качеството на ремонта, който и вид да се избере, написа вести.бг.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР