Министерството на икономиката още насочи 562 млн. лв. за малкия

...
Министерството на икономиката още насочи 562 млн. лв. за малкия
Коментари Харесай

Държавата отпуска още 562 млн. лв. за подпомагане на малкия и среден бизнес

Министерството на стопанската система още насочи 562 млн. лева за дребния и междинен бизнес за превъзмогване на рецесията от световната пандемия от ковид, заяви отрасловият министър Лъчезар Борисов на брифинг през днешния ден след среща с работодатели и синдикати.

От тях 400 млн. лева идват по европейската стратегия за незабавно реагиране ReactEu. Те ще са ориентирани за цифровизация, възобновяване и напредък – за внедряване на осведомителни системи, възобновими енергийни източници. Кандидатстващите компании ще би трябвало да обезпечат 20% лично финансиране по плановете.

Освен това 80 млн. лева идват като преразпределени от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, които ще бъдат ориентирани към така наречен дребни огромни компании.

" Има сегмент от компании, до които не сме съумели да стигнем, по този начин наречените огромни дребни. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лева, само че това след това може да бъде поправено “, посочи Борисов.

На срещата е било дискутирано кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лева Той добави, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на полемика: 50 000 или 100 000 лева

От налични все още средства ще има процедура по адаптиране на активността на дребни и междинни предприятия в подтекста на рецесията с COVID-19. В процедурата ще бъдат включени микро, дребни и междинни предприятия.  Микропредприятията ще получават до 15 000 лв., дребните – до 30 000 лв., а междинните – до 75 000 лв.. Борисов  добави, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на полемика: 50 000 или 100 000 лева

Отделно други 82 млн. лева, още веднъж преразпределени от ОПИК, ще бъдат ориентирани за разноски за групови средства за отбрана, хигиенично съоръжение и пренастройване към отдалечена работа на служащите.

Този запас би трябвало да стигне до фирмите до края на месец септември. Обсъждан е вид по новите процедури да се облекчат изискванията за кандидатстване, добави министърът.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР