Министерството на икономиката изпълнява в момента по линия на ОП

...
Министерството на икономиката изпълнява в момента по линия на ОП
Коментари Харесай

Общо 307 млн. лв. вече са при 5686 фирми по ОПИК

Министерството на стопанската система извършва сега по линия на Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ /ОПИК/ четири антикризисните стопански ограничения  за превъзмогване на отрицателните резултати от пандемията COVID-19 върху българската стопанска система.

Първата е за

„ Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “.

Бюджетът по процедурата е  235 млн. лв.. От икономическото министерство оповестяват за подписани 1546 административни контракта, които са на обща стойност за 213 млн. лв.. Изплатени досега са 209.4 млн. лева от тези пари по 1530 договора.

 В развой на разглеждане са още 12 финални отчета  за общо 1.8 млн. лв..

Втората мярка е за

„ Подкрепа за малки  предприятия с оборот над 500 000 лева за 2019 година за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “.

Първоначалният бюджет е в размер на  78 млн. лв.. Заради огромният интерес обаче има наддоговаряне, което е за 106.4 млн. лв.. Общо 1380 са подписаните контракти, които са на обща стойност 69 млн. лева от главния  ресурс. Има и още 1845 контракта на обща стойност за 92.2 млн. лева от спомагателния запас по мярката.

Изплатени са към този момент 84.1 млн. лева към 1682 компании. Зедно с това са утвърдени, и следва заплащане, за 16.1 млн.  лева по 322 контракта, означават от икономическото министерство.

По тази мярко общо 1555 са плановите оферти,  утвърдени за финансиране от първичния запас. Още 2034 планови оферти имат одобрениу и ще получат от спомагателния запас по браншове C, I, G.

От 25 ноември е почнала третата фаза по наддоговаряне за 1126 претенденти, като към този момент са изпратени 376 предложения за подписване на административни контракти.

Третата процедура е за

„ Подкрепа посредством оборотен капитал за МСП, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения II “ Национална агенция за приходите (III Фаза).

Тя се отнася за микро, дребни и междинни предприятия прекратили или лимитирали активността си вследствие на заповеди на министъра на опазването на здравето за въвеждане на ограничаващи противоепидемични ограничения. Предвидената помощ тук е за 55 млн. лв.. За използването на тези пари са подадени общо  2758 заявки по III-та фаза. От икономическото министерство оповестяват, че към този момент са изплатени 13.5 млн. лева, които са стигнали до 2474 компании.

Трета фаза на програмата е обвързвана с удължение подпомагането със средства за оборотен капитал на компаниите с прекратени действия или обекти за интервалите от 22 март 2021 година до 30  април тази година. От 2 юли 2021 година започнаха заплащанията към компаниите.

Програмата „ Възстановяване “

е ориентирана към поддръжка на бизнеса посредством гаранции от Фонда на фондовете.

Инструмент по Приоритетна ос 2 - " Предприемачество и потенциал за напредък на МСП “

Условията на гаранцията плануват заемите да бъдат отпускани в къси периоди, с минимална административна тежест и без да е належащо материално поръчителство. Инструментът се ползва от 2020 година, като при започване на юни 2021 година изискванията бяха изменени в сходство с стратегия „ Възстановяване “.

  Инструмент по Приоритетна ос 6 - „ Възстановяване на МСП “

Условията на инструмента са идентични с изискванията на инструмента по ПО2. Стремежът е с стратегия „ Възраждане “ да се реализира улеснение на достъпа на бизнеса до заеми за възобновяване на активността след последователното отпадане на ограниченията по отношение на пандемията от COVID-19.

По ПО2 компаниите могат да разчитат на 440 млн. лв. целеви портфейл, а по ПО6 -  на 240 млн. лв.. До момента по новите условия на ПО2 са контрактувани 404 заема на обща стойност от почти 174.7 млн. лв.. Общо контрактуваните заеми по инструмента са 598 на стойност 264 млн. лв.. Няма информация от икономическото министерство за изплатени средства по стратегия „ Възраждане “.

Проучването демонстрира, че продуктът ПО2 се предлага в Токуда банк, Първа капиталова банка, Райфайзенбанк, Пощенска банка, ОББ и Банка ДСК, като в ход са договаряния и с Уникредит Булбанк.

За средствата от ПО6 на 10 август тази  година е подписано финансово съглашение сред Управляващия орган на ОПИК и Фондмениджъра на финансовите принадлежности в България (ФМФИБ).. Обявена е  процедура от страна на ФМФИБ за избор на финансови медиатори, която бе с краен период 25 октомври 2021 година. Фондмениджърът на финансовите принадлежности в България е в развой на оценка на получените предложения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР