Министерството на икономиката излезе с позиция след днешния брифинг на

...
Министерството на икономиката излезе с позиция след днешния брифинг на
Коментари Харесай

Министерството на икономиката отговори на изпълнителния директор на ДКК


Министерството на стопанската система излезе с позиция след днешния брифинг на Държавната консолидационна компания.

Изпълнителният шеф на сдружението Смиляна Нитова упрекна служебният министър на стопанската система Никола Стоянов в напън над компанията.

Публикуваме позицията на Министерство на стопанската система без редакторсканамеса:

Държавната консолидационна компания към този миг не е изплатила дължимия по закон дял към Държавния бюджет на Република България. Това е първичната информация от разбора на действителното положение на институцията. По прелиминарен самостоятелен финансов доклад сумата, която не е постъпила в държавния бюджет е над 12 млн. лева

Съгласно закона, до 30 юни, обществените предприятия, каквото несъмнено е ДКК ЕАД, показват на органа, упражняващ правата на страната, одитираните и признати годишни финансови доклади, надлежно самостоятелни и консолидирани. „ ДКК “ ЕАД не са показали пред министъра на стопанската система и промишлеността, в качеството му на орган упражняващ правата на страната, нито самостоятелен, нито консолидиран доклад. С това е позволено да се забавят и постъпленията към държавния бюджет, които са извънредно значими в година на толкоз рецесии.

По мотив днешната конференция на управлението на ДКК, от Министерството на стопанската система и промишлеността декларират, че са мощно обезпокоеното от метода, по който изпълнителният шеф саботира всички процеси. В петък 5 август, на извършена среща сред министър Никола Стоянов и Смиляна Нитова, изпълнителен шеф на Държавната консолидационна компания (ДКК) е поискано нейно пълномощие за регистриране на нови членове в управителния орган на сдружението, защото сега Управителния състав е под законовия най-малко. Твърденията, че тя не е знаела защо дава документът не дава отговор на истината.

Нещо повече, като изпълнителен шеф на ДКК тя няма право да отхвърля регистриране на нови членове на Съвета на шефовете, поради обстоятелството, че към този момент е взето такова решение, нито да отдръпва към този момент обещано пълномощие в тази посока. Действията ѝ към този миг са еднолични и

всъщност саботират правото на принципала – в лицето на министъра на стопанската система, да назначи определени от него представители в Съвета на шефовете.

Към днешна дата ДКК действа в прорез със Закона за обществените предприятия (чл. 22, ал.2), който гласи, че препоръките на шефовете на обществените предприятия, категоризирани като „ огромни ", се състоят минимум от петима членове. „ Държавна консолидационна компания “ ЕАД по смисъла на закона е „ огромно “ дружество. Въпреки това неговият Съвет на шефовете до август месец се е състоял от четирима членове. По тази причина се пристъпва към увеличение на състава на Управителния му съвет. Едва откакто в Министерството на стопанската система е получена справедлива информация за действителното положение на сдружението ще се взимат всички решения, включително кадрови.

Все още остава неуточнен въпросът дали днешната конференция е дадена от Смиляна Нитова като изпълнителен шеф или като участник в идната предизборна акция. Съгласно Правилата за работа на Съвета на шефовете на ДКК, неговите членове не могат да вземат участие в медийни изяви, които касаят активността на сдружението, без категорично решение на Съвета на шефовете. Подобно решение, до колкото е известно на Министерството на стопанската система и промишлеността, не е обсъждано и взимано. Въпреки това институцията смята за предпочитано обществото да бъде осведомено за всички тематики, без обаче да бъде уронван престижа на държавни институции. Считаме, че тъкмо това бе направено по проблема с „ Кинтекс “ ЕАД.

Министерството на стопанската система и промишлеността оповестява, че е получен сигнал и е стартирана инспекция на способените органи. В него се твърди, че съзнателно е позволена финансова корист в сдружението. В тази връзка са изискани документи, които са предоставени за задачите на инспекцията. Преди да бъде получена цялата информация е нездравословно да бъдат разгласявани обществено данни, които или могат да спомогнат да се укрие закононарушение или да се компрометира настоящето управление на сдружението, в случай че посочените в сигнала данни не дават отговор на истината. Именно за това елементи към сигнала не са представяни пред медии, преди да се събере цялата информация. С днешните изявления на изпълнителния шеф на ДКК съзнателно се поврежда имиджа на едно от дъщерните ѝ сдружения, което е неприемливо.

Днешната конференция на управление на ДКК и вчерашната медийна демонстрация на КЗП демонстрират, че за някои от назначенията на предходния министър, всяка поискана информация за действителното положение на поверената им организация, се възприема като директно вмешателство в работата им. Министерството на стопанската система и промишлеността още веднъж им напомня, че имат институционален, а не политически принципал.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР