Министерството на финансите стартира конкурсна процедура за избор на Съвет

...
Министерството на финансите стартира конкурсна процедура за избор на Съвет
Коментари Харесай

МФ обяви конкурс за нови директори на Фонда на фондовете

Министерството на финансите започва конкурсна процедура за избор на Съвет на шефовете на Фонд управител на финансовите принадлежности в България - Фонд на фондовете.

Целта на процедурата е избор на мениджмънт, като подборът ще бъде извършен по оптимално транспарантен, пазарно насочен и непосредствен до бизнес-логиката принцип и въз основа на пазарни критерии. Поканата за асортимент на претенденти е оповестена на уеб страницата на Министерството на финансите.

От Министерство на финансите напомнят, че с предписание на Министерския съвет от 15.07.2021 година е одобрен нов правилник на ФМФИБ и министърът на финансите е бил претрупан да провежда комисия за асортимент на членове на новия Съвет на шефовете . Комисията включва ръководещите органи по Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове, които имат финансово съглашение с Фонда на фондовете.

В момента е назначен краткотраен Съвет на шефовете на Фонда до провеждането на конкурсната процедура.

След встъпване в служба на служебното държавно управление беше детайлно оценена успеваемостта на ръководство (процент на вложени средства и резултат от тяхното инвестиране; разбор на разноските и на процесите за управление) на Фонда на фондовете. Предприети са ограничения за:
оптимизация на структурата и процесите във ФМФИБ за повишение на неговата конкурентно-способност на пазара на финансовите инструменти; повишение на присъединяване и контрола на ръководещите органи от всички министерства, които имат стратегии ръководени от ФМФИБ във всеки един стадий от ръководството и основаване на условия за присъединяване на представители на бизнеса, съсловни асоциации на банките и фондовете за дялово присъединяване, научни организации от страната и чужбина, в стратегическото позициониране на ФМФИБ.  Свиват броя на членовете в управлението на Фонда на фондовете
Свиват броя на членовете в управлението на Фонда на фондовете

Фондът към този момент ще се ръководи единствено от тричленен Съвет на шефовете

Вчера финансистът Любомир Каримански насочи укор към служебния министър на стопанската система Кирил Петков, че не е отворил кутията на Пандора - Фондът на фондовете.

Финансистът изясни, че съществени виновници за съществуването на Фонд управител на финансови принадлежности в България, каквото е цялото му название, са министрите от кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов и Томислав Дончев. По думите му в основата на действието на фонда са фирмите-посредници, които " събират много високи комисиони ".

Днес Кирил Петков съобщи, че въпросният фонд е под разпореждането на Министерство на финансите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР