Министерството на финансите ще се ангажира пряко с подкрепа на

...
Министерството на финансите ще се ангажира пряко с подкрепа на
Коментари Харесай

Министерството на финансите ще участва в създаването на финтех пясъчник

Министерството на финансите ще се ангажира директно с поддръжка на развиването на финансовите технологии в България, като ще подкрепи основаването и ще взе участие в ръководството на регулаторен сандбокс (Sofia RegTech Sandbox). Това е оповестил министърът на финансите Владислав Горанов при откриването на Annual FinTech&InsureTech Summit.

" Българската финтех промишленост се подрежда измежду водещите в Европа. Това е очевидно както от растежа на продажбите, устойчивото нахлуване на нови интернационалните пазари, по този начин и от технологиите, които български компании съумяват да развиват и популяризират световно ", показва министърът, представен от пресцентъра си.

Създаването на платформата ще стане в тясно взаимоотношение сред финансовите институции, откритите и започващите софтуерни компании и способените обществени институции. " Адаптирането към софтуерния прогрес е индикатор за устойчива среда за развиващия се бизнес. Нашата цел е посредством общ и открит разговор да обединим напъните си, с цел да насърчим и подпомогнем финансовите технологии, развивани у нас, като нареждаме България измежду водещите страни в бранша на нововъведенията ", разгласи финансовият министър.

Сандбоксът в София ще бъде регулаторно-технологичният конгрес, в който ще се обменят хрумвания, ще се вършат разбори и полемики в региона на финтеха. Участието в него ще бъде непринудено и безплатно, като професионалните отзиви, мнения и разбори, изразени в границите на полемиките и работните групи, ще бъдат основани на експертизата и професионалната подготвеност на участниците.

Основен принцип на регулаторния сандбокс в София ще бъде работа при оптималната бистрота, като ще се регистрират ползите на всички заинтригувани страни при обсъжданите тематики. Цялата информация и артикули на този конгрес ще е обществено налична, като следва да се сътвори специфична графа на интернет страницата на Министерството на финансите.

Сандбоксът в София ще бъде първият в района и той ще разреши на световни компании да тестват своите артикули и услуги в сигурна регулаторна среда. От своя страна институциите ще имат по-добра изясненост какви регулаторни рамки ще са подобаващи за бранша на нововъведенията чрез този отворен разговор с бизнеса.

Владислав Горанов очерта като предизвикателство пред институциите, регулаторите, пазарните участници и бизнеса в България неналичието на ясни регулаторни правила, политики и насоки, които да уреждат режима за даване на нововъведения и приемането на софтуерни решения във финансовия бранш.

Именно това обаче съгласно него дава и опция на България да предприеме самодейни дейности, с които да притегли бизнеси от целия свят.

По думите на Горанов декларираната от страна на Министерството на финансите подготвеност да подкрепя и развива регулаторния сандбокс е сигнал към пазара, че Министерството разпознава своята роля и отговорност за развиването на бранша, за основаването на работеща рамка за развиването на финтех артикули и решения, както и за адресирането на рисковете, свързани с динамичната еволюция на пазара.

Организаторите на форума означиха, че София е една от топ 3 дестинациите за финтех в Централна и Източна Европа с максимален брой започващи финтех компании в района.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР