Министерството на финансите преотвори емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с

...
Министерството на финансите преотвори емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с
Коментари Харесай

Държавата пласира дълг в размер на 102,75 млн.лв. при висока лихва от 4,01 %

Министерството на финансите преотвори емисия държавни скъпи бумаги (ДЦК) с автентичен матуритет от 10,5-години, деноминирана в лв., с падеж 27.07.2026 година.

На извършения аукцион бяха пласирани ДЦК за 102,75млн.лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 4,01 %. Най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките с 90,27 %, следвани от застрахователни сдружения – 3,89 %, пенсионни фондове – 2,92 %, гаранционните фондове – 1,95 % и други 0,97 %, оповестиха от Министерство на финансите.

Общият размер на подадените поръчки доближи 156 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 0,78. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 221 базисни точки. Резултатите от извършения аукцион отразяват мощната волатилност на финансовите пазари в Европа и в международен мащаб, продължаващата ясно изразена наклонност за повишаване на цената на дълговото финансиране и рестриктивните мерки пред неговото обезпечаване.

Министерството на финансите анулира оповестения на 13.09.2022 година емисионен календар, като ще продължи уравновесената си и гъвкава политика по ръководство на държавния дълг, имайки поради пазарното положение както на вътрешния, по този начин и на интернационалните финансови пазари, съгласно нуждата от дългово финансиране.

 

Това е следващият заем, който взима страната в продължение на няколко седмици. На 27 септември страната взе дълг от 150 милиона лв.. На 19 септември страната пласира  нов заем от 200 милиона лв.,отново на неизгодна цена.

На 16 септември държавното управление изтегли два заема на обща стойност 4.4 милиарда лева, пласирайки две излъчвания еврооблигации при неизгодни условия.

 

През септември 2020 година тогавашният финансов министър Кирил Ананиев пласира облигации с 30-годишен период на обслужване и рентабилност от единствено 1.47%.

Според обновения Държавен бюджет за 2022 година, страната може да пласира дългови бумаги на вътрешния и на интернационалните пазари за общо 10.3 милиарда лв..

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР