Министерството на финансите, оглавявано от Владислав Горанов, обяви какво планира

...
Министерството на финансите, оглавявано от Владислав Горанов, обяви какво планира
Коментари Харесай

Без промяна на данъчните ставки догодина

Министерството на финансите, ръководено от Владислав Горанов, разгласи какво възнамерява във връзка с налозите за следващата година. Няма да има промени в данъчните ставки и акцизите. Те остават както и до момента - 10% за приходите, 10% за компаниите, 20% Данък добавена стойност и 15% налог дял. Както към този момент стана известно, няма да попълняме данъчни заявления, Национална агенция за приходите ще прави това автоматизирано.

Има промени за хората с ТЕЛК. При прилагане на данъчните облекчения за деца с увреждания и за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране се предлага да отпадне задължението към годишната данъчна декларация да се ползва копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документи, удостоверяващи направените вноски. Причината - Национална агенция за приходите има достъп до регистъра за " Единна осведомителна система на здравната експертиза ". Не е належащо да се ползват и копия от документи за направените осигуровки, защото те се вършат в Национална агенция за приходите.

Дареното имущество, което ще би трябвало да се заявява, може да бъде всевъзможни скъпи или неценни движимости, промяната на собствеността, която не се прави при нотариус и заради това не предстои на надзор. Предложението връща остаряла наредба, която бе анулирана и съгласно която безвъзмездното даряване се счита за приход на получателя и по тази причина се полза с налог.

От следващата година компании и самоосигуряващи се лица в справката за изплатени приходи пък няма да вписват награди и предметните облаги с незначителна стойност, като за незначителна се счита такава на единична стойност до 100 лева Причината е, че те са необлагаеми, а поради дребния им размер условието е неизпълнимо и действително не се ползва.

Министерството на финансите предлага още да отпадне задължението на притежатели на коли, когато ги отписват, да уведомяват документално общината, в която е регистрацията му. В момента притежателят е задължен да показа на общината документ за това от способен орган. Министерството предлага това да отпадне, защото данните се съдържат в регистъра на пътните транспортни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и инспекцията може да се автоматизира.

Текст в закона за локалните налози и такси пък дава право на общински чиновници да дефинират данъчна оценка за недвижими парцели на предприятия, когато има открито съзнателно занижаване на отчетните им стойности за понижаване или неплащане на налога за тях. Така ще се усъвършенства събираемостта на локалните налози.

Собствениците на рейсове, които правят публичен транспорт на пасажери по постоянни автобусни линии в градовете и в едва обитаемоте планински и гранични региони, които получават дотация от общините, от следващата година ще би трябвало да уведомяват кметството с декларация, в случай че имат право да употребяват данъчни облекчения.

Онези, които прекарват през граница огромни количества цигари или алкохол, може да бъдат санкционирани за това нарушаване от 1000 до 4000 лева Друга смяна вкарва възбрана за лицата да изпращат и получават акцизни артикули посредством пощенски колета, като се изключи случаите, посочени в закона. Стоките ще се получават персонално след показан документ за идентичност.

Тъй като се чака да проработи Единната система за туристическа информация, туристическият налог ще се пресмята по нов метод - върху броя на предоставените нощувки през календарния месец.

Повечето от предлаганите промени са стимулирани с намаляването на административната тежест за жителите и администрациите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР