Министерството на финансите не можа да пласира предложените на инвеститорите

...
Министерството на финансите не можа да пласира предложените на инвеститорите
Коментари Харесай

Провали се пускането на нов държавен дълг

Министерството на финансите не можа да пласира препоръчаните на вложителите държавни скъпи бумаги (ДЦК) за 200 млн. лева

На 03 октомври 2022 година Министерството на финансите преотвори емисия левови ДЦК с автентичен матуритет от 10,5-години и с падеж на 27 юли 2026 година. На вложителите бяха препоръчани бумаги за 200 млн. лева Но общият размер на подадените поръчки доближи единствено 156 млн. лева, което е 78% от препоръчаните бумаги.

Освен това и не всички препоръчани поръчки са утвърдени, поради прекомерно високата рентабилност, която са желали вложителите. На аукциона са пласирани ДЦК единствено за 102,75 млн. лева, което близо половината от оферти държавен дълг. Средната годишна рентабилност на утвърдените поръчки е в размер на 4,01%, оповестиха от Министерството на финансите. Това е малко по-ниска рентабилност от тази на предходния аукцион, когато ДЦК бяха пласирани при рентабилност от 4,13%. На предходния аукцион бяха препоръчани бумаги за 200 млн. лева, само че бяха утвърдени поръчки за 149,95 млн. лева

На аукцина в понеделник най-голямо количество ДЦК получиха банките с 90,27%, следвани от застрахователни сдружения - 3,89%, пенсионни фондове - 2,92%, гаранционните фондове - 1,95%, и други 0,97%.

Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 221 базисни точки, т.е. доходността на българските бумаги е с 2,21% по-висока. Резултатите от извършения аукцион отразяват мощната волатилност на финансовите пазари в Европа и в международен мащаб, продължаващата ясно изразена наклонност за повишаване на цената на дълговото финансиране и рестриктивните мерки пред неговото обезпечаване, разясняват от Министерството на финансите.

Министерството на финансите анулира оповестения на 13 септември 2022 година емисионен календар, който предвиждаше през октомври, ноември и декември са бъде пуснат нов държавен дълг за 1,65 милиарда лева Министерството ще продължи уравновесената си и гъвкава политика по ръководство на държавния дълг, имайки поради пазарното положение както на вътрешния, по този начин и на интернационалните финансови пазари, съгласно с нуждата от дългово финансиране, допълват от ведомството.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР