Министерството на финансите на САЩ изчисли, че планът на Г-7

...
Министерството на финансите на САЩ изчисли, че планът на Г-7
Коментари Харесай

САЩ: Таван на цените на руския петрол ще спести до 160 млрд. долара на нововъзникващите пазари



Министерството на финансите на Съединени американски щати пресметна, че проектът на Г-7 за ограничение на цената на съветския експортен нефт може да докара до 160 милиарда $ годишни спестявания за 50-те най-големи нововъзникващи пазара, като Вашингтон упорства, че схемата, която поддържа, ще сложи таван върху енергийните разноски по света, оповестява " Файненшъл таймс ".

Анализът е създаден преди годишните срещи на МВФ и Световната банка, които ще се проведат идната седмица и чийто главен акцент ще бъде подложен върху високите енергийни разноски, провокирани от съветската инвазия в Украйна, защото това се дефинира като един от най-тежките проблеми за международната стопанска система. В същото време картелът на производителите на нефт " ОПЕК + " възнамерява нови съкращения на доставките на срещата си тази седмица, като все по-големи са упованията за нападателно стесняване на петролното произвеждане в границите на картела с един и даже над един милион барела дневно.

През предишния месец Г-7 утвърди проекти за ограничение на цената на покупките на съветски нефт за понижаване на приходите на Кремъл за водене на войната в Украйна. Тези проекти ще разрешат от декември западните компании да обслужват и застраховат съветски петролни товари по целия свят стига продажбите да са под избран ценови таван, освобождавайки ги от наложеното ембаргото от страна на Европейски Съюз и на други западни страни,

Западните съдружници към момента би трябвало да се спогодят за равнището, на което ще бъде избран таванът. Уоли Адейемо, заместник-министър на финансите на Съединени американски щати, сподели през предходната седмица пред CNBC, че ценовият таван ще бъде " много над " индустриалните разноски на Русия в опит да се накаже Москва, без обаче да се подтиква понижаване на доставките от страна на съветските петролни компании.

Все още обаче има подозрения и неустановеност на петролния пазар по отношение на степента, до която един от най-новите опити за основаване на интернационална икономическа политика, правени в миналото, ще сработи на процедура, какъв ще бъде резултатът му върху пазара и по какъв начин ще реагира самата Русия.

Проучването на американското финансов министерство, което се чака да бъде споделено с външни сътрудници през идващите седмици, съпоставя въздействието върху световния петролен пазар на работещ проект за таван на цените на съветския нефт със сюжет, при който е наложено петролно ембарго без изключения за доставки под дадена цена. Министерството на финансите на Съединени американски щати обаче отхвърли да посочи кое ценово равнище ще докара до сходни годишния спестявания от 160 милиарда $.

" Въпреки че има забележителна неустановеност, разбор на Министерството на финансите открива, че в цялост изключението от горната ценова граница може да спести на 50-те най-големи нововъзникващи пазари и страни с ниски приходи към 160 милиарда $ годишно за разноски за импорт на нефт ", уточни за " Файненшъл таймс " чиновник на министерството.

" Това значи, че страните имат забележителен тласък да се възползват от горната граница на цените, в това число купувачи като Китай и Индия, и че всички страни с чист импорт на нефт ще се възползват от по-ниските цени на петрола ", добави служителят.

Според различен представител на Министерството на финансите на Съединени американски щати районът Европа и Централна Азия е най-зависим от чистия импорт на нефт и петролни артикули, който импорт съставлява 4,7% от брутния вътрешен артикул, или 55 милиарда $. В 16 нововъзникващи пазара, вариращи от Мали до Турция, Ел Салвадор и Тайланд, чистият импорт на нефт възлиза на повече от 5 % от Брутният вътрешен продукт, показаха още от финансово министерство.

Вашингтон разчита повече на " моркова, в сравнение с тоягата ", с цел да убеди държавните управления и фирмите по света да одобряват проекта на Г-7, даже и да не се включват публично в обединението, приемаща тавана на цените.

Към днешна дата спадът в износа на съветски нефт за Европа беше значително обезщетен от колета, пренасочени към клиенти като Китай, Индия и Турция. Въпреки това Международната организация по енергетика предвижда, че съветското произвеждане на нефт ще спадне внезапно, откакто ембаргото на Европейски Съюз влезе в цялостна мощ - риск, който може да увеличи цените на силата, без пред това да бъде натрапен таван на цените, показват представителите на американското финансово министерство.

" Ограничаването на цената ще стабилизира международните цени на силата и в този аспект ние в Съединени американски щати печелим, само че ние сме чист експортьор на сила. Въздействието е доста по-голямо при всевъзможни рационални догатки за нововъзникващите пазари, които сега са в затруднено състояние “, показаха източниците на " Файненшъл таймс " и прибавиха:

" Така че от геополитическа позиция, ние просто желаеме да представим някои в действителност ясни точки за това кой печели и кой губи от всеобщото прекъсване на съветския нефт “.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР