Министерството на финансите на Русия заяви в четвъртък, че нареждането

...
Министерството на финансите на Русия заяви в четвъртък, че нареждането
Коментари Харесай

Русия заяви, че е платила 117 милиона долара лихви по еврооблигации

Министерството на финансите на Русия съобщи в четвъртък, че нареждането му за заплащане на 117 милиона $ лихви по еврооблигации е изпълнено и че ще разгласи настрана дали заплащането е подадено по сметката на платежния сътрудник Citibank, предава Ройтерс.

Санкциите поради събитията в Украйна откъснаха Русия от международната финансова система и блокираха по-голямата част от нейните златни и валутни запаси , напомня организацията. Плащането по тези еврооблигации, с падеж в сряда, е първият тест за Москва за осъществяване на отговорностите й по външния дълг след налагането на западните наказания.

Клонът на Citibank в Лондон не е коментирал новината.

Базиран в Европа собственик на облигации сподели пред Ройтерс в четвъртък, че някои притежатели на съветски облигации, деноминирани в долари, които трябваше да получат заплащане в сряда, към момента не са получили средствата.

Министерството на финансите на Русия планираше да изпрати еквивалентната сума на лихвите в рубли, в случай че заплащането в долари не доближи до задгранични облигационери, нещо, което съгласно организацията за кредитен рейтинг Fitch ще съставлява несъблюдение (дефолт), в случай че не бъде поправено в границите на 30-дневен гратисен интервал.

Плащанията на лихви с падеж 16 март, са първите от няколкото с общ размер 615 милиона $ , дължими през останалата част от месеца. Първото заплащане на главницата се дължи на 4 април, когато е падежът на облигации за два милиарда $.

Самите облигации са издадени с композиция от условия и контракти. Облигациите, продадени след глобите на Русия поради анексирането на Крим през 2014 година, съдържат наредба за заплащания в различна валута . За облигации, издадени след 2018 година, рублата е посочена като алтернатива за различна валута.

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch съобщи във вторник, че в случай че Русия направи две заплащания по облигации в щатски долари, дължими в сряда, в рубли, това ще съставлява дефолт на страната след приключване на гратисния интервал.

Нахлуването на Русия в Украйна предишния месец провокира безпрецеднтни наказания от доста страни по света против Москва, които ограничиха опцията й за достъп и разпределение на пари в брой.
 Русия ще обслужва в рубли държавния си дълг
Русия ще обслужва в рубли държавния си дълг

$300 милиарда от златните и валутните й запаси са блокирани от глобите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР