Министерството на финансите емитира извънредно нов вътрешен дълг за 300

...
Министерството на финансите емитира извънредно нов вътрешен дълг за 300
Коментари Харесай

Държавата поема нов дълг от 300 млн. лева заради изтребителите F-16

Министерството на финансите емитира изключително нов вътрешен дълг за 300 млн. лв. за изплащането на изтребителите F-16. Това разгласи зам.-министърът на финансите Росица Велкова. 
 2,2 милиарда лв. е офертата на Съединени американски щати за изтребителите F-16
Тя акцентира, че сумата на договорката е към момента в развой на договаряне.

Оферта от Съединени американски щати за пазаруването на изтребителите беше получена в понеделник в Министерството на защитата. Тогава не беше посочено каква е желаната сума. Днес обаче министър председателят Бойко Борисов съобщи в Брюксел, че офертата е за 2,2 милиарда лв..

Дългът от 300 млн. лв. се емитира поради разплащането вкупом на самолетите F-16 до края на годината, обясни Велкова. 

Той не е разчетен в Закона за бюджета, тъй че в случай че се стигне до договорка, ще се наложи актуализация на бюджета, посочи зам.-министърът. 

По думите ѝ най-вероятно до края на юли ще бъдат прегледани от Народното събрание пакета с документи, ратификацията и актуализацията, в случай че се стигне до договорка, посочи Велкова. 

Финансовият министър Владислав Горанов разгласи преди към две седмици, че България евентуално няма да успее да контракти преференциални условия за разсрочено заплащане на самолетите, само че страната може да заплати цялата желана сума едновременно. 

" 2 милиарда са много пари, само че откакто това е приоритет, откакто сме членове на НАТО, евентуално и това изпитание би трябвало да бъде направено “, коментира тогава той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР