Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на

...
Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на
Коментари Харесай

Финансовото министерство пое нов дълг за покупката на F-16

Министерството на финансите е емитирало изключително нов вътрешен дълг на обща стойност 300 млн. лв., заяви bTV. Това става, откакто де факто преди два дни се обясни, че ще вършим търгове за вдишване на нов дълг от 400 млн. лв.. Още тогава импровизирано се тиражира версията, че това се прави тъкмо поради договорката със Съединени американски щати, откакто постоянно министър председателят Бойко Борисов се хвали с финансовата ни дисциплинираност и бюджетния остатък.
Причината е, че страната събира пари за готвеното заплащане вкупом на 8-те изтребителя F-16 и оборудването им, потвърдиха от Ведомството на министър Владислав Горанов. 
„ При изискване че има договорка, ще бъдат подхванати дейности за актуализация на Закона за бюджета ”, сподели зам.-министърът на финансите Росица Велкова. По думите ѝ актуализацията се чака през юли. Сумата от 2,2 милиарда лв. стана ясна, откакто министър председателят Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос дали държавното управление ще поддържа ремонта на самолетите Су-25.
Припомняме, че преди дни Отделът за военно съдействие към Посолството на Съединени американски щати в София публично показа на Българското министерство на защитата предложениe за подписване на контракт, съдържащо вероятно съглашение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и обвързваните с него системи за дълготрайна употреба и поддръжка, както и цялостна подготовка на водачи и спомагателен личен състав.
По-рано през юни вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов съобщи, че оптималната сума, която България може да си разреши да заплати за американските изтребители F-16, е 2 милиарда лв.. " Няма да режем нито от броя, нито от качествата на самолета ", безапелационен бе Каракачанов. Той посочи, че гласуваната от Конгреса на Съединени американски щати финансова рамка (за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Block-70 на стойност над 1.6 милиарда $ - бел. ред.), е разрешението, което той дава на американското държавно управление като таван, а не е сумата, на която да бъде подписан договорът с България.
От Министерството на защитата в това време прецизираха, че следва дефинитивно завършване на предлагането на американската страна според националните процедури, както и внасянето му в Министерския съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР