Министерството на енергетиката на Косово съобщи снощи, че засега отменя

...
Министерството на енергетиката на Косово съобщи снощи, че засега отменя
Коментари Харесай

Косово отмени режима на тока

Министерството на енергетиката на Косово заяви нощес, че към този момент анулира планувания режим на тока, защото е съумяло да обезпечи електричество от прилежаща Албания, осведоми Ройтерс.

Не се прецизира обаче за какъв период е съглашението.

Албания, която разчита на електрическа енергия от хидроцентрали, се сблъсква с тежка суша и също би трябвало да внася ток.

По-рано през вчерашния ден косовската енергоразпределителна компания КЕДС (KEDS) стартира спирания на тока в 8 часа сутринта локално време, защото няма задоволително локално произвеждане ток, а цените на вносната електрическа енергия са доста високи. Потребителите трябваше да имат шест часа ток, а два часа да нямат.

Косово и Албания имат съглашение да споделят електрическа енергия, като косоварите нормално се нуждаят от повече ток през зимата, с цел да отопляват домовете си, а албанците - през лятото, с цел да употребяват климатиците.

Говорителят на КЕДС Виктор Буджала сподели, че компанията получава единствено 500 мегаватчаса от въглищни електроцентрали и от възобновими източници, а потреблението е до 800 мегаватчаса.

В изказване в неделя КЕДС и операторът на електропреносната система на страната КОСТТ (KOSTT) оповестиха, че не могат да си разрешат да внасят електрическа енергия и би трябвало да разчитат на локално произвеждане.

Около 90 % от производството на електрическа енергия в Косово е от въглища, а енергийната компания КЕК (KEK) съобщи, че е изключила съвсем половината от генераторите си за планувана поддръжка, с цел да ги приготви за зимата.

Консумацията на електрическа енергия се усилва повече от два пъти през зимата.

Режим на тока имаше през декември, когато потреблението се увеличи до рекордни равнища, защото температурите паднаха под нулата.

По-рано този месец Народното събрание на Косово разгласи изключително енергийно състояние за 60 дни, с цел да помогне на държавното управление да предприеме стъпки за справяне с рецесията, в това число спирания на тока.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР