Министерство на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени

...
Министерство на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени
Коментари Харесай

Предлагат нулево ДДС за плодове, зеленчуци и сурово мляко

Министерство на земеделието упорства плодовете, зеленчуците и суровото мляко, създадени у нас да се таксуват с нулева ставка на Данък добавена стойност. Това съобщи за “Труд ” отрасловият министър Десислава Танева.
Вече е изпратено публично искане за противоположното начисление на Данък добавена стойност на тези артикули до Министерство на финансите, което от своя страна да контракти данъчното изключение в Европейския съюз. Водени са и предварителни диалози, с цел да се откри административно решение.
Идеята на министерството е да се поддържат секторите, в които продукцията се създава главно от дребни стопани. За смяната от години упорстват и самите фермери, с цел да са съперници по отношение на непознатите компании, защото вътрешната търговия в общността е освободена от облагане, изясни министърът. Близо 30-40 на 100 от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас и в този момент не са регистрирани по Данък добавена стойност поради размера на тяхната активност, посочи Танева. Според нея с нулевата ставка с изключение на, че ще се подтикват българските производители, ще се решат и други проблеми като опитите за укриване на налози посредством даване на фактури с вписани прекомерно ниски, непазарни цени, което би било проблем и за самите фермери по време на данъчни инспекции. Така че мярката ще помогне и за цялостното изсветляване на пазара, макар че и в този момент се работи в тази тенденция посредством целенасоченото субсидиране.
Вместо да изгуби фиска, ще се усили приходът в бюджета, безапелационна е Танева. Тя се надява на подпомагане от страна на финансовото ведомство. И напомни, че точно след такава смяна, инициирана от нея като народен представител и подкрепена от финансовия министър Владислав Горанов, данъкът върху зърното бе понижен на 0%. Това спряло другите схеми за източване на Данък добавена стойност и опити за машинация, както и ощетяването на хазната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР