Министерство на земеделието, храните и горите предлага законодателни изменения, които

...
Министерство на земеделието, храните и горите предлага законодателни изменения, които
Коментари Харесай

Насърчават фермерите да поливат от собствени водоизточници


Министерство на земеделието, храните и горите предлага законодателни промени, които ще тласък ират земеделските производители да употребяват лични водоизточници за напояване. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на съвещание на Консултативен съвет по зеленчукопроизводство и зарзаватчийство, който се организира посредством видеоконферентна връзка. Предложението е изпратено от МЗХГ до Министерство на околната среда и водите, по отношение на подготвяните промени в Закона за водите. То цели да тласък ира земеделските производители към оптимално и цялостно потребление на други източници за напояване отвън съществуващите сега. В него се планува облекчение на административните процедури и разширение потреблението на подземни и повърхностни води за напояване и други аграрни потребности.

В документа се предлага нарастване на размера на водата за напояване , за която ще важи осведомителен, вместо позволителен режим. Ще се разшири и обсегът на лицата, за които това е годно. Към момента единствено физически лица – притежатели или ползватели на неподвижен парцел в рамките на обитаемоте места имат право на безплатно водовземане. С предлагането се дава опция на записаните аграрни стопани да имат право на безплатно водовземане до 50 куб.м на денонощие за аграрни цели. Предложените количества са съобразени със междинните правила за напояване на полски култури, трайни насаждения и етеричномаслени култури. Освобождаването от такса пък ще даде опция на стопаните да влагат в модернизацията и построяването на уреди за водовземане и напояване.

Във връзка с отправено искане от страна на сектора за подпомагане при обезпечаване на оборотни средства в изискванията на основаната епидемиологична конюнктура, министър Танева съобщи, че ще бъдат прегледани опциите на фонд „ Земеделие ” за обезпечаване на запас за такава поддръжка при гарантирането им със съответните обезпечения.

По време на съвета стана ясно още, че през декември се чака да се отвори банкет по схемата за държавна помощ „ Инвестиции в материални активи в аграрни стопанства, свързани с първично произвеждане на растениевъдна земеделска продукция ". Новият банкет е заради огромния интерес от страна на стопаните. Със средства по мярката, те осъществят вложения в машини за подбиране, пакетиране и изстудяване, предпазване, както и за съоръжение и уреди за отбрана от слана и градушки при производството на лична първична земеделска продукция в бранш „ Растениевъдство “. Бенефициенти по мярката са дребни и междинни предприятия - аграрни стопани и приети групи или организации на производители в бранш Растениевъдство “. Подпомагането по нея е под формата на финансова дотация за покриване на част от разноските за реализация на направените вложения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР