Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) сформира дежурни екипи,

...
Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) сформира дежурни екипи,
Коментари Харесай

Земеделското министерство ще следи и глобява за палежи на стърнища


Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) образува дежурни екипи, които ще правят инспекции при непозволено палене на стърнища в страната, оповестиха от министерството.
В екипите вземат участие чиновници на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) и Областните дирекции „ Земеделие “. Те ще бъдат разполагаем и през идните почивни дни. Служителите ще се координират непрестанно с Регионалните дирекции "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и ще получават информация от подадени сигнали на тел. 112 за сходни противозаконни дейности.
От ведомството припомнят на жителите, че паленето на стърнища е неразрешено и сходни дейности се глобяват. Глобата за първо нарушаване е от 1500 до 6000 лева, а при наново се усилва от 2000 до 12 000 лева Изгарянето на стърнища е нарушаване на главно условие за поддържане на земята в положително земеделско и екологично положение, което е част от условията за кръстосано сходство (кръстосаното сходство съставлява набор от правила към земеделските стопани, които е належащо да бъдат спазвани, с цел да се получава цялостния размер на субсидията).
Спазването на условията за кръстосано сходство е наложително изискване, с цел да могат земеделските стопани да получат цялостния размер на директните си заплащания. Състои се от стандарти и условия в 3 области: околна среда, изменение на климата, положително земеделско положение на земята; публично здраве, здраве на животните и здраве на растенията; хуманно отношение към животните.
Съгласно условията на европейското законодателство глобата при несъблюдение на стандартите за положително земеделско и екологично положение е сред 1% и 5% от размера на всички директни заплащания, на които бенефициентът има право. Конкретният % се дефинира според от тежестта на нарушаването. В случаите на наново неспазване процентът се завишава на 15%, а при положение на съзнателно противоречие може да се доближи до изцяло изключване от една или няколко схеми за подкрепяне в продължение на една или повече календарни години.
В ДФЗ единствено денонощие са получени няколко сигнала от Асоциацията на земеделските производители в България за непозволено палене на стърнища. Изпратени са екипи, които да извършат инспекция на място.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР