Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изготви Национален план

...
Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изготви Национален план
Коментари Харесай

Изготвиха национален план в подкрепа на българското биопроизводство

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изготви Национален проект за деяние за развиване на биологичното произвеждане за интервала до 2027 година. Съвместно с представители на контролиращи и консултантски организации, научни институти и университети, организации на биологичните производители и търговци са избрани стратегически цели в поддръжка на българското биопроизводство. Изготвеният проект ще утвърди и доразвие водещата позиция на страната ни в редица биологични производства.

За усъвършенстване на надзора върху активността на контролиращите лица и увеличение на потенциала на административното звено през тази годимна ще бъде основана и дирекция „ Билогично произвеждане “ в МЗХГ.

Сред задачите са още включване на схеми и ограничения за подкрепяне на ферми, които не дават отговор на критериите за подкрепяне по размер 11 „ Билогично произвеждане “  по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Предвижда се 30 % от тях да бъдат подпомагани по такива схеми. Създават се условия за резистентност на дребните и фамилни биологични стопанства, посредством поощряване сдружаването на производителите.  Сред другите цели са  включване на био артикули в схемите „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “.

Предвижда се годишно присъединяване на биологични стопанства в схемите за времена претовареност на служащи в тях. Създават се благоприятни условия и за безвъзмездни консултантски услуги и професионално образование за биофермери по ограниченията по ПРСР при започване на новия програмен интервал.

България разполага с подобаващи почвени и климатични запаси за развиване на биоземеделие. С 20 пъти повече е повишен броят на биологичните оператори,  като през 2008 година те са били 311, а към края на 2018 година са 6 660.

Сертифицираните площи за развъждане на биологични култури в България през последните 7 години са се нараснали над 6 пъти. Към 2018 година площите в система на надзор са 162 332 ха, а към 2011 година те са били 26 622 ха.

От 2015 година насам, България заема едно от челните места по площи с лозя отглеждани по методите на биологичното земеделие в Европейски Съюз, което прави допустимо производството на биовино. Страната ни  е измежду водачите в Европа във връзка с брой пчелни кошери, отглеждани в сходство с методите на биологичното земеделие.

Към 2011 година броят им е 58 855, а през 2018 година нараства четири пъти и доближава до 265 069. В интервала от 2016 година до 2018 година се регистрира растеж и при засадените площи с роза и лавандула, надлежно към 2018 година те са 2255 ха и 7 021 ха. 

България е най-големият производител на биологично розово и лавандулово масла в света. Този факт, както и разрастващото се произвеждане на други разнородни биологични етерични масла, като масло от маточина, затвърждава позициите й на обичаен и издирван производител на тези етерични масла. Това дефинира страната като основен производител с обичаи в производството на първични материали за био козметиката.

Биоземеделието е предпочитан бранш за подкрепяне по капиталовите ограничения по ПРСР.

От началото на 2007 година досега по Програмата са изплатени към 150 млн. евро, главно за  планове за рационализация на биологичните аграрни стопанства, следвани от планове на млади фермери, дребни стопанства и планове за преправка на био първични материали.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР