Министерство на здравеопазването, НЗОК и Комисията по здравеопазване в парламента

...
Министерство на здравеопазването, НЗОК и Комисията по здравеопазване в парламента
Коментари Харесай

МЗ и НС се разбраха за стратегия за бъбречните заболявания

Министерство на здравеопазването, НЗОК и Комисията по опазване на здравето в Народното събрание се схванаха да се разиска и одобри национална скринингова стратегия за ранно разкриване на бъбречни болести и специфична тактика за това.

На съвещанието на комисията през днешния ден бе разискван казусът с хроничните бъбречни болести, който съгласно българските лекари-специалисти се разраства. Проф. Емил Паскалев, шеф на Клиника по нефрология, трансплантации и хемодиализа в УМБАЛ Александровска, уточни данни, съгласно които в случай че хроничното бъбречно заболяване стартира да се лекува в точния момент - може да се усили продължителността на живота на пациента с 2 година По думите му, пандемията от ковид е влошила болестта у нас. Още данни демонстрират, че основно хората с диабет и хипертония имат такова, като лекуването им коства 2 млн.лв. годишно.

Паскалев посочи, че би трябвало да се вземе поради, че доста хипертоници не опират до лекуване посредством НЗОК. От 36% заболели - 1/3 са лечими от бъбречните заболявани я. Бе наранена и тематиката за бъбречната трансплантация, която е два пъти по скъпа, само че основава по-високо качество на живот. В тази връзка проф. Емил Паскалев изиска основаване на Национална скринингова стратегия за бъбречно заболяване и национална политика за бъбречни трансплантации. Той даде за образец, че в годината пред коронавирус-пандемията е почнала национална стратегия, която в този момент е на нула, с изразходен финансов запас, без реализирана цел.

Отношение по тематиката взе зам.-министър Петър Грибнев се съгласи, че би трябвало да се намерения за тактика за ранно разкриване на бъбречно заболяване и посочи, че специалисти би трябвало да обсъдят дали да е повсеместен скрининг или единствено на група хора, също и да се направи план по какъв начин ще се организира и какъв брой ще коства. Министерство на здравеопазването предлага да се разиска и успеваемостта на трансплантациите.

Д-р Станимир Хасърджиев, Национална пациентска организация предложи образование за специалисти-нефролози за стартиране на точни проучвания.

Председателят на Комисията по опазване на здравето Антон Тонев се съгласи за повишение на здравната просвета на популацията и даде за образец, че лекарите постоянно се сблъскват с проблема пациент да ги среща за първи път на 60 година

Д-р Георги Михайлов от Българска социалистическа партия разгласи, че Българска социалистическа партия приготвя промени в Закона за трансплантацията и сподели, че ще желаят легализиране на действителното финансиране за хронично заболели, за които са изхарчени големи средства. Той изиска да се разиска и въпросът са престъпните трансплантации и визитата на българите за такива в чужбина.
 Министерство на здравеопазването отпуска спомагателни 25 млн. лева на лечебните заведения
Министерство на здравеопазването отпуска спомагателни 25 млн. лева на лечебните заведения

Средствата ще бъдат изразходвани за действия отвън обсега на наложителното здравно осигуряване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР