Министерство на младежта и спорта организира Съвместно обучение за създаване

...
Министерство на младежта и спорта организира Съвместно обучение за създаване
Коментари Харесай

ЕК счита България за свой добър партньор в сектор “Спорт”

Министерство на младежта и спорта провежда „ Съвместно образование за основаване и развиване на Национална платформа за битка с манипулирането на спортни надпревари ”, тъй като в границите на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз ние желаеме да активизираме старания за запазването на честния спорт и да притеглим още по-сериозно вниманието към тематиката, обвързвана с корупцията в спорта и уредените резултати. Tова сподели министърът на младежта и спорта Красен Кралев във Варна по време на срещата на заинтригуваните държави-членки на Европейски Съюз.
Събитието е в осъществяване на план по стратегия „ Еразъм + ”. Лектори на форума са представители на интернационалните институции, борещи се с корупцията в спорта, като Интерпол, Европол и Организация на обединените нации, както и организацията Спортрадар - международен водач в анализирането и лансирането на спортни данни и цифрово наличие. От българска страна вземат участие представители на Министерство на вътрешните работи, Министерство на правораздаването, Комисия по хазарта, БОК и БФС. Целта на събитието е да способства за по-лесното и по-бързо основаване на Национална платформа от всяка заинтригувана страна-членка, в това число Българска национална платформа, която да се бори против корупцията в спорта.

Teмата е извънредно всеобхватна, тъй като в процеса се включват голям брой разнообразни участници и е доста значимо по-дълбокото въздействие на институциите, които да дадат явен знак за предприемане на взаимни дейности. Целта на плана е да способства за по-лесното и по-бързо основаване на Национална платформа от всяка заинтригувана страна-членка, посредством която да се координира битката против корупцията в спорта.

По данни на Международния център за спортна сигурност (ICSS) в спорта годишно се залагат към 2 трилиона $, а към 140 милиарда $ се изпират посредством уговаряне на мачове и противозаконни
залагания.

“Създаването на Национални платформи или Национални координационни центрове за битка с манипулирането на спортни надпревари е един логически ход за противопоставяне на мач-фиксинга и други отрицателни феномени в спорта. Убеден съм, че ефикасната обмяна на информация сред всички страни, които имат отношение към спортния развой, може да стои в основата на бъдещата сполучлива битка против мач-фиксинга. Защото ролята на националната платформа е да улесни и форсира шерването на информация за подозрителни сигнали за измами за облаги от
залози и да усъвършенства координацията сред имащите отношение към това институции ”, съобщи спортният министър.

Според Красен Кралев са нужни навременни ограничения на всички равнища в спорта - от предварителната защита в най-ранна възраст до непоколебим надзор за съблюдаване на разпоредбите при дейните състезатели. “Много значима е възпитателната роля на треньорите и наблюдателната роля на федерациите. За страдание малко интернационалните спортни федерации като се изключи футбола водят поредна и целенасочена битка против мач-фиксинга ”, сподели той. По думите му, Българският футболен съюз под упътванията на УЕФА противодействат сполучливо на мач-фиксинга и имат назначен личен специалист по честността, който работи в тясно съдействие с всички органи и институции, имащи отношение към това събитие. “Важно е да има съответни ограничения, с които да се противопоставим на лъжата, с цел да не позволим спортът да бъде употребен като средство за осъществяване на облаги посредством измами ”, добави министър Кралев.

Според Красен Кралев максимален е казусът с сложното събиране на доказателства за мач-фиксинга, зад който стоят корупция, пране на пари и злоупотреби, за които няма национални граници. “През 2011 година в Наказателния кодекс на Република България бяха включени текстове за закононарушения против спорта, като даже към този момент има трима наказани за това, че са опитвали да уредят мач на младежкия ни народен тим, подкупвайки играчи. Въпреки това съгласно адвокати тези текстове се нуждаят от спомагателна точност, с цел да бъдат оптимално ефикасни. По тази причина считам, че тази среща може да се употребява от всички нас като представители на обединената европейска общественост за обмяна на положителни практики и хрумвания за методите, по които работи системата за битка с мач-фиксинга в обособените страни ”, oбясни той и акцентира, че в България под координацията на Министерството на младежта и спорта към този момент е стартиран процесът за основаване на Национална платформа.

Ив льо Лостек, шеф на отдел " Спорт " към Европейска комисия, съобщи, че България е първата държава-членка на Европейски Съюз, която ползва новите работни способи от Третия работен проект за спорта (2017-2020 г.), а точно среща на заинтригуваните страни по дадена настояща тематика, инициирана от някоя от страните-членки. По думите му, страната ни е добър сътрудник на Европейска комисия. Лостек ни поздрави за самодейността и изясни, че идната страна, която ще провежда подобен конгрес ще бъде Франция през втората половина на годината. Началникът на отдел " Спорт " посочи положителното взаимоотношение на Европейска комисия с ММС по линия на Председателството на Съвета на Европейски Съюз и поздрави екипа на ММС за отличната среда, която дава за дейна и ефикасна активност по най-важните въпроси в бранша. Той бе безапелационен, че тематиката за битка с манипулирането на спортни надпревари е извънредно настояща и поздрави екипа на ММС за избора й.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР