Министерство на културата безапелационно застава зад Младежкия театър в това

...
Министерство на културата безапелационно застава зад Младежкия театър в това
Коментари Харесай

Младежкия театър и КЕВР в спор за имот, готвят протести в понеделник

Министерство на културата безапелационно застава зад Младежкия спектакъл в това да резервира постройката си. Това разгласи в Народното събрание културният министър Атанас Атанасов. Поводът за това е информацията, че Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) желае част от постройката.

Вчера шефът разгласява във фейсбук страницата на театъра сигнал, че КЕВР е входирала кореспонденция в Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), в която декларира желанието си да придобие безплатно парцел, който е част от постройката на Младежки спектакъл, потвърждавайки, че парцелът е с " отпаднала нужда ". " Имотът, който е благосъстоятелност на Младежки спектакъл и за който театърът има акт за държавна благосъстоятелност, и който изрично не е с отпаднала нужда – даже в противен случай ", съобщи Михаил Байков в отворено писмо и посочи, че на мястото на съответните пространства ще се построява нова сцена.

ПРИЗИВ ЗА ПРОТЕСТ

В писмото си от Младежкия спектакъл афишират подготвеност за митинги. Те приканват обществеността да се събере на 30 май (понеделник) от 10.30 ч. пред Централния вход на Младежкия спектакъл и да изрази своето неодобрение.

Междувременно депутатът от ГЕРБ Тома Биков написа, че преди две седмици, на съвещанието на Комисията по културата и медиите в Народното събрание, призовал министъра на културата Атанас Атанасов да не изоставя Младежкия спектакъл в битката му да резервира собствеността си от набезите на Комисията за енергийно и водно контролиране. По думите му - получил " колеблив отговор, внушаващ, че шефът на театъра самичък би трябвало да води борбата с КЕВР.

" Днес актьорите от театъра към този момент са оповестили, че ще излязат на митинг, с цел да защитят помещението, което вместо сцена за детски представления ще бъде превърнато в офис на КЕВР. Редно е, най-сетне, министърът да вземе обществено отношение по този въпрос и да отбрани театъра и поверената му просвета ", написа още Биков.

Бившият началник на НДК и сегашен зам.-кмет по културата на София Мирослав Боршош също написа отворено писмо в отбрана на театъра.

КЕВР С ДРУГА ВЕРСИЯ

Малко по-късно през днешния ден енергийният регулатор излезе със своя версия за имотния спор. КЕВР твърди, че не желае да „ заграби “ парцела и да го употребява безплатно, а да заплаща наем за офисни пространства, които и преди са били отдавани против възнаграждение на банки.

От регулатора оповестяват, че въпросните пространства са били оповестени за отдаване чартърен на обществен търг през февруари от Младежкият спектакъл. Причината - заради пандемията и преместването на последния наемател останали празни през последната една година.

От КЕВР показват, че са поискали да наемат офисите при същите условия, както и последният наемател, а не както настояват от театъра – да ги получат безплатно. Допълнителните пространства са от незабавна нужда за КЕВР, с цел да могат специалистите да извършват дейно активността си по регулация на енергийния пазар, изяснява регулаторът.

„ Разбираме изцяло обстановката и сме подготвени да се включим в разискването на решения, които биха били допустими за всички страни. Оценяваме значимостта културната общественост да има задоволително пространство, с цел да извършва своята значима задача. При все това оставаме на позицията, че в случай че се разреши на КЕВР да употребява тези офиси, това ще способства за значителното възстановяване на успеваемостта на работата на комисията в интерес на цялото общество “, се показва в позицията на КЕВР.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР