Министерство на електронното управление и Информационно обслужване показаха как ще

...
Министерство на електронното управление и Информационно обслужване показаха как ще
Коментари Харесай

Защитават в облак видеата от изборите

Министерство на електронното ръководство и " Информационно обслужване " демонстрираха по какъв начин ще се реализира видеонаблюдението и видеозаснемането на предварителните парламентарни избори на 2 април.

На конференция пред публицисти изпълнителният шеф на " Информационно обслужване " Ивайло Филипов показа платформата за видеоизлъчването, на която ще може да се следи броенето на бюлетините на всяка една секция в края на изборния ден, както и телефонът, с който ще се реализира. Платформата няма да бъде ситуирана в България, а в една от най-големите компании-гиганти, които дават " облачни услуги ".

Освен телефоните, които ще имат стойка, ще има и плик с указания, с които членовете на СИК би трябвало да се срещнат. Филипов разясни, че има два хартиени плика - синият ще е за събота - 1 април, който е и ден за размисъл, а зеленият - за неделя. Причината за съществуването на синия плик е да бъде направена цялата процедура пробно, с цел да може в неделя всичко да работи и да няма механически проблеми. И в събота още веднъж се сканира QR кодът. Тестът ще трае към за 10 секунди и има за цел да тества връзките на място. Зеленият плик, който ще се отвори в неделя на 2 април, би трябвало да започва видеонаблюдението след края на изборния ден.

Позицията на телефона може да бъде контролирана по този начин, както ще бъде комфортно за излъчването на видеонаблюдението.

След като се зареди системата, което лишава към минута, ще е нужен QR кодът. След като се сканира кодът, излъчването на записа стартира автоматизирано, като може да се извърши процедурата колкото е належащо. След като броенето на бюлетините завърши, се прави чернова и след това резултатите от изборите се нанасят в формален протокол. Накрая устройството се изключва и то би трябвало да бъде предадено по този начин, както е получено - със стойката и с пликовете с инструкциите.

Паралелно с компютърната обработка, ще бъдат свалени записите от техническите устройства за всяка една СИК. Всички механически устройства са налични и са заредени батериите на 100%. Над 8 часа и половин запис и стриймване по едно и също време ще могат да се правят в изборния ден, посочи Филипов на въпрос на News.bg.
 Видеонаблюдението ще забави обработката на изборните резултати
Видеонаблюдението ще забави обработката на изборните резултати

Значително повече човешки запас ще бъде зает в обработката на изборните данни

Мобилните оператори не могат да дадат прецизен % какъв брой изборни секции няма да имат обсег, само че могат да бъдат 1 000 или 2 000.

Ивайло Филипов уточни, че може да има неограничени опити за хакерски офанзиви на платформата на видеонаблюдението, само че по тази причина е взето решение самата платформа да бъде отвън България, с цел да се пресекат хакерските офанзиви. Филипов се надява, че посредством построената инфраструктура страната да отговори на техническите условия.

Министърът на електронното ръководство Георги Тодоров изясни, че техническите устройства са 12 130, като е планувано във всички районни клонове на " Информационно обслужване " да бъдат доставени аварийни бройки - 5% от общия брой на техническите устройства. Членовете на СИК ще имат и телефон, на които да се обаждат, в случай че има някакви проблеми, както и парещ телефон, на който техническите чиновници да окажат помощ.

Тодоров подсети още, че без значение от късото време, провокациите и отчитането на обстоятелството, че видеонаблюдението и видеозаснемането за първи път се вършат у нас, а в границите на Европа единствено в Русия има такива дейности, като организация сме се справили. Министерство на електронното ръководство се пробва да предложи вид, който е най-щадящ за държавния бюджет. Близо 6.5 млн. лева в допълнение са планувани за техническото застраховане на изборите, уточни той.

Тодоров изясни, че задачата да се обезпечи видеонаблюдение е била много комплицирана и изисквала време. Трябвало да бъдат преодолени няколко комплицирани въпроса за решение, защото не на всички места има интернет покритие и телефонни оператори във връзка с територията на страната и разположението на всички изборни секции в страната.

Търсят се способи и е открита логистиката за техническите устройства, посочи Тодоров.
 Михаил Константинов: Видеонаблюдението и параваните са следващата простотия на изборите
Михаил Константинов: Видеонаблюдението и параваните са следващата простотия на изборите

Проблемът е в измененията в последния миг, съгласно Румяна Дечева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР