Министерствата на транспорта и на екологията си прехвърлят взаимно топката ...

Министерствата на транспорта и на екологията си прехвърлят взаимно топката

Две министерства в спор по разтоварването на заседналия кораб

Министерствата на превоза и на екологията си трансферират взаимно топката към разтоварването на заседналия край предпазената околност " Яйлата " транспортен съд " Vera SU ".

Министерството на превоза заяви, че е готово със избавителния проект и разтоварването на товара може да стартира още във вторник-19 октомври.

От ведомствона министър Христо Алексиев уточниха, че това ще стане, откакто от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) им посочат технологията, по която да разтоварят азотната тор.

В същото време от Министерство на околната среда и водите оповестиха, че чакат от Министерството на превоза да показват проект по какъв начин ще разтоварят кораба, тъй че да не замърсят околната среда.

Чака се решаването на притежателя на кораба

В България към този момент са пристигнали пълномощници на притежателя и на панамската страна, под чийто байрак е записан корабът.

Те би трябвало да разгласят наистина ли се отхвърля от плавателния съд и наистина ли ще го разгласят за потопен.

Българските управляващи са им наистина ли период до 17 часав понеделник да съобщят решаването си.

Завишени равнища на амониев азот

Междувременно стана ясно, че замърсяването в региона на заседналия при Камен бряг транспортен съд остава трайно. Стойностите на амониев азот във водата край плавателния съд не престават да са завишени. Това показват резултатите от пробите, взетив неделя от Басейнова дирекция.

" Тенденцията е на повишение на концентрацията на азот-амониев във водите директно до авариралия транспортен съд " Vera SU ". Действията, които следва да се подхващат, са от страна на органите, способени и виновни по разтоварването на заседналия кораб. Да изберат способ и технология, оптимално щадяща околната среда ", съобщи Мирослава Робинсон, шеф на отдел " Опазване на морските води " в Басейнова дирекция Варна пред бТВ.

Източник: mediapool.bg