Министерският съвет взе решение за предложение до Народното събрание за

...
Министерският съвет взе решение за предложение до Народното събрание за
Коментари Харесай

Одобрена е Национална здравна стратегия 2030

Министерският съвет взе решение за предложение до Народното събрание за приемане на Национална здравна тактика 2030.

Националната здравна тактика 2030 е водещият стратегически документ за бранш „ Здравеопазване “, който показва дълготрайната визия за развиването му, стратегическите цели и цели, както и съответни политики за тяхното осъществяване. Стратегията адресира съществуващите провокации, свързани със здравето на българските жители и действието на българската здравна система, тъй че да се подсигурява нейната резистентност и да се основат условия за реализиране на стопански напредък и обществено благоденствие посредством оптимални вложения за по-добро здраве.

Документът кореспондира с реализацията на политиките и интервенциите, заложени в националните стратегически документи от по-висок сан – Националната стратегия за развиване БЪЛГАРИЯ 2030 и Националния проект за възобновяване и резистентност. Националната тактика е създадена въз основа на анализите на здравно-демографските индикатори и на положението на системата на опазване на здравето в годишните отчети за здравето на жителите, които демонстрират, че през последните десетилетия българската здравна система изостава по отношение на здравните системи на страните от Европейски Съюз по повод основните фактори за стабилно развиване.

В Стратегията са дефинирани следните стратегически цели: Устойчиво възстановяване на здравето и среда, подкрепяща здравето; Ефективно ръководство на ресурсите с фокус върху здравните резултати и Гарантиране на здравната сигурност и понижаване на неравенствата. Реализирането им включва осъществяване на целенасочени политики, групирани в три цели:

Приоритет 1: Инвестиции в предварителна защита и поощряване на здравословно държание и среда, подкрепяща здравето на всички през целия живот;

Приоритет 2: Инвестиции в трансформиране на здравната система, насочена към потребностите на хората;

Приоритет 3: Прилагане на фокусирани тактики за влияние върху характерни проблеми на публичното здраве.

Мониторинг на осъществяването на Националната здравна тактика 2030 ще се прави годишно с Годишния отчет за здравето на жителите и осъществяването на националната здравна тактика.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР