Министерският съвет прие законопроект, с който се въвеждат важни промени

...
Министерският съвет прие законопроект, с който се въвеждат важни промени
Коментари Харесай

Кабинетът предлага физически лица да заявяват е-услуги без електронен подпис

Министерският съвет одобри законопроект, с който се вкарват значими промени в Закона за електронното ръководство. С препоръчаните промени се вземат решение основни въпроси от първостепенна значимост за въвеждането на действително електронно ръководство. Измененията са ориентирани към удобства за жителите и бизнеса, които доста ще понижат административната тежест и ще ускорят обслужването, което страната и общините са длъжни да дават по закон. Основните оферти за смяна са следните:

Електронните услуги ще могат да се декларират без дипломиран електронен автограф от физически лица – с цел да ги заявим, ще е нужно единствено да влезем със средство за електронна идентификация с уместно равнище на сигурност, след което ще подаваме заявката, попълвайки онлайн форма.

При декларирано единодушие, в системата за несъмнено електронно връчване ще бъде допустимо електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления. За задачата се предлага изменение на член 43 от Закон за административните нарушения и наказания, с което се урежда редът за връчване на фиш, електронен фиш, акт за определяне на административно нарушаване, формирани в отсъствието на нарушителя, или наказателно разпореждане.

Отпадат като условие всевъзможни хартиени документи и други физически носители /включително стикери/ за доказване на данни за лица или обекти, които са вписани в указател.

Ще бъдат понижени таксите за административни услуги, когато те се дава по електронен път. Регламентира се института на медиатора при даване на административни услуги. Така хората, които не употребяват осведомителните технологии, ще бъдат улеснени и няма да се постановат да пътуват до по-голямо обитаемо място, с цел да заявят административна услуга. Такива медиатори могат да бъдат “Български пощи ”, библиотеките и всеки, който офиси наоколо до жителите.

Създава се опция за цялостна електронизация на административни процеси посредством включване на спомагателни лица като първоначални админи. Ще се вкара обвързване за служебно даване на информация за субекти отвън държавната администрация, които вземат участие в административното обслужване.

Налага се обвързване за водене на регистри в електронен тип, в това число посредством система за централизирано ръководство на регистри.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР