Министерският съвет прие Решение за одобряване на позицията на Република

...
Министерският съвет прие Решение за одобряване на позицията на Република
Коментари Харесай

Одобрена е българската позиция за редовното заседание на EPSCO, част „Здравеопазване“

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на позицията на Република България и мандата за нейното показване по време на постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, което ще се организира на 9 декември 2022 г„ в гр. Брюксел.

В рамките на съвещанието ще се организира спор за имунизациите против COVID-19 и по-специално по отношение на ограниченията, които Европейската комисия следва да предприеме от името на страните членки във връзка със съществуващите съглашения за закупуване на ваксини (АРА). Акцент ще бъде подложен върху разпознатите от страните членки остатъци на ваксини и целесъобразността от използването на общоприети национални процедури за възлагане на публични поръчки като опция на сегашния общ метод.

България поддържа своето мнение, че общественият запас, очакван за закупуване на ваксини, следва да бъде разходван отговорно и рационално. Българската страна поддържа мнението, че обстановката на свръхизлишък постанова Европейската комисия и фармацевтичните компании да подхващат нужните дейности за привършване на действието на подписаните РА. В случай че бъде контрактувано съкращаване на количествата, то следва да бъде с алтернатива за поръчка на действително нужни количества за 2023 година

Очаква се в границите на съвещанието министрите на опазването на здравето да одобряват „ Заключения на Съвета за имунизирането като едно от най-ефективните средства за попречване на болести и възстановяване на публичното здраве “ и „ Ревизирана рекомендация на Съвета за подсилване на предварителната защита посредством ранно откриване: нов метод на Европейски Съюз за скрининг на рака и за подмяна на Препоръка на Съвета № 2003/878/ЕС.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР