Министерският съвет прие Правилник за прилагане на Закона за държавните

...
Министерският съвет прие Правилник за прилагане на Закона за държавните
Коментари Харесай

Министерският съвет прие Правилник за прилагане на Закона за държавните помощи


Министерският съвет одобри Правилник за използване на Закона за държавните помощи. Правилникът е направен по отношение на признатия на 24 октомври 2017 година Закон за държавните помощи (ЗДП) и на съображение § 4, алинея 1 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗДП, където е планувано в период до една година от неговото влизане в действие държавното управление да одобри устав за използването му.

Приетата с Правилника уредба ще подкрепи админите на помощ и бенефициерите при даването на законосъобразни помощи посредством потребление на народен и европейски финансов запас. Целта е да се усъвършенства финансовата дисциплинираност в обществения бранш и да се снижат фискалните опасности, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Правилникът дефинира реда и изискванията за използване на ЗДП. Обособените му елементи следват разделите на закона и регламентират главните действия от момента на обмисляне, създаване и координиране на ограничения за помощ, през осъществяването на процедурите по известяван, до отговорностите за докладване, вписване и запазване на данни.

Приетият от държавното управление документ отразява и новите моменти в европейските правила и процедура по държавните помощи, наранени на законово ниво. Той регламентира реда, формата и метода за показване пред Европейската комисия на уведомленията за държавни помощи и за правене на оценка за сходство на държавната помощ с разпоредбите за групово освобождение.

Предвидени са разпореждания, уреждащи както обмена на информация по държавните помощи с Комисията, по този начин и формата, наличието, периодите и метода за информиране при даване на минимални помощи и помощи, освободени от известяван. Практически са разяснени отговорностите за водене на архиви и регистри, както и работата с осведомителните системи на Европейската комисия, употребявани в страните членки на Европейски Съюз.

Правилникът способства също за минимизиране на рисковете от даване на непозволена помощ, за възстановяване на качеството на разработваните ограничения за подкрепяне, както и за рационализиране на механизмите за съгласуваност и осъществяване на решенията на Европейска комисия в региона на държавните помощи. Чрез него се подсигурява и сходство сред поставените цели и предстоящите резултати от осъвременената в интервала 2012 - 2016 година обща европейска правна рамка по държавните помощи.

Очакваните резултати от приемането на Правилника обгръщат основаване на среда и процедури за съгласуваност и информативен продан по държавните помощи по подобен метод, че Република България да продължи да съблюдава отговорностите си по Договора за действието на Европейския съюз и общите за страните членки механически условия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР