Министерският съвет прие Националния доклад за състоянието и опазването на

...
Министерският съвет прие Националния доклад за състоянието и опазването на
Коментари Харесай

Приет е Национален доклад за състоянието на околната среда през 2017 г.


Министерският съвет одобри Националния отчет за положението и опазването на околната среда през 2017 година Той цели да осведоми обществеността и държавните институции за положението и рисковете за околната среда и естествените запаси, както и да насочи вниманието към успеваемостта и целесъобразността на провежданата природозащитна политика, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Докладът включва екологични знаци и методологии, прилагани в оценъчните отчети на Европейската организация по околна среда (ЕАОС). Целта е ясно формулиране на въпросите, свързани с взаимоотношението сред обществото и околната среда и показване на информация за околната среда в България, съпоставима с оценките на общо европейско равнище.

Документът включва 16 раздела, които обгръщат съществени екологични посоки. Формулирани са „ основни въпроси “ от публичен интерес, разказани са употребяваните знаци и методологии за оценка. Изведени трендове и изводи, които образуват „ основни послания “ по съответните екологични тематики.

В отчета се регистрира, че през 2017 година в шест общини, включени в наказателната процедура на Европейската комисия за неспазване на нормите по индикатор фини прахови частици, е реализирано сходство с нормите - Девня, Добрич, Пирдоп, Сливен, Гълъбово и Стара Загора. Емисиите на парникови газове на човек от популацията понижават от 13,0 тона СО²ˉеквивалент през 1988г. до 8,7 тона СО²ˉ еквивалент през 2017 година

Броят на селищните пречиствателни станции за отпадъчни води се усилва - от 68 през 2007 година на 169 през 2017 година. За интервала 2004-2017 година площта на предпазените територии се е нараснала, като в края на 2017 година броят на предпазените територии в България е 1 014 с обща повърхност 584 563.2 ha или 5.27 % от територията на страната. Установена е наклонност за увеличение на общата повърхност на горските територии, като от 1960 година до 2017 година нарастването е с 608 742 ha. Към края на 2017 година общата повърхност на горските територии е 4 243 835 ha, или малко над 38% от територията на страната.

С оглед по-добра досегаемост и по-лесно разбиране, анализите са съпроводени с голям брой фигури, диаграми, графики и карти. Ключовите послания са подсилени със символика, отразяваща трендовете в екологичните процеси.

Пълният текст на Доклада е оповестен на интернет страницата на Изпълнителна организация по околна среда: http://eea.government.bg.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР