Министерският съвет прие Национална стратегия за финансова грамотност на България

...
Министерският съвет прие Национална стратегия за финансова грамотност на България
Коментари Харесай

Държавата ще повишава финансовата грамотност на населението

Министерският съвет одобри Национална тактика за финансова просветеност на България и План за деяние (2021-2025 г.) към нея, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Документът е ориентиран към всички жители в страната и всички групи от обществото, като се обръща по-специално внимание на избрани целеви групи, в това число възпитаници, студенти, обучители / учители, провеждащи часове по финансово обучение, уязвими групи от популацията, стопански дейни лица и други.

"Финансовата просветеност и финансовото обучение са основна причина при вземането на устойчиви финансови решения и постигането на финансово богатство за всеки човек. Предлагането на все по-многобройни и комплицирани финансови артикули, възникването на нови опасности за потребителите на финансови услуги, бързото развиване на финансовия бранш, увеличението на броя и типовете консуматори на финансови услуги и институции обуславя нуждата от повишението на финансовата просветеност и финансовото обучение във всички браншове на обществото. Ефектите от актуалната пандемия също удостоверяват нуждата от по-добро и по-ефективно ръководство на персоналните финанси ", означават от кабинетът.

В България има изпълнени или се извършват доста стратегии и начинания, чиято цел е възстановяване на финансовата просветеност на популацията.

Проектът на тактика сплотява резултатите от към този момент съществуващите стратегии и действия, като надгражда с определянето на съответни цели, цели и ограничения в дълготраен проект. Успешното осъществяване на ограниченията в плана на Плана за деяние към тактиката е от значително значение за повишението на равнището на финансова просветеност на популацията.

Стратегията е създадена в границите на работна група с необятно посланичество, като е употребена и техническата поддръжка на Организацията за икономическо съдействие и развиване и Министерството на финансите на Нидерландия. Дейностите в региона на финансовата просветеност се координират на национално равнище от Министерството на финансите.

Проучване на Организацията за икономическо съдействие и развиване от 2020 година за финансова просветеност на жителите в Югоизточна Европа демонстрира, че българите се оправят добре с краткосрочното ръководство и контрола върху финансите си, само че са под междинното за района във връзка с дълготрайното обмисляне.

Около 78.6% от българите разчитат на страната за приходи по време на пенсионния си интервал. Алтернативите, употребявани за икономисване у нас са най-много в наличност или в банков депозит. Има съществени разлики сред обособените публични групи. С най-нисък общ резултат за равнище на финансова просветеност са младежите под 30-годишна възраст– 53%. Населението сред 30 и 60 години имат междинен резулат от 61%, а най-възрастните - 57%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР