Министерският съвет прие Наредба за изискванията за качеството на твърдите

...
Министерският съвет прие Наредба за изискванията за качеството на твърдите
Коментари Харесай

За по-чист въздух: Въвеждат изисквания за качеството на твърдите горива

Министерският съвет одобри Наредба за условията за качеството на твърдите горива, употребявани за битово отопление, изискванията, реда и метода за техния надзор. Прилагането на условията на наредбата ще способства за възстановяване качеството на атмосферния въздух и отбрана здравето на популацията от нездравословното влияние на наднорменото замърсяване на въздуха посредством потреблението на по- качествени твърди горива за битово отопление, оповестяват от държавната пресслужба.

С наредбата се вкарват правила за възможно наличие на сяра, пепел и влага във въглищата и брикетите за битово отопление. 

Въвеждат се условия за пакетиране и етикетиране на твърдите горива. Определя се редът за оценяване на сходството с условията за качество от лицата, които пускат на пазара твърди горива. Определят се изискванията, редът и методът за надзор на качеството на тези горива, както и изискванията и редът за заличаване или безплатно даване на арбитражни проби от твърди горива или отнети в интерес на страната твърди горива.

Контролните функционалности по използването на условията на наредбата ще се реализират от Държавната организация за метрологичен и механически контрол.

Приемането на наредбата е част от поредната държавна политика за възстановяване качеството на въздуха и адресиране на казуса с високите равнища на излъчвания на фини прахови частици от битовото отопление на твърди горива. Мярката е и в осъществяване на Решение на Съда на Европейския съюз С-488/15 от 5 април 2017г., с което България бе наказана за неспазване на нормите за качество на атмосферния въздух. Заложена е и в неотдавна признатата от Министерския съвет Национална стратегия за възстановяване качеството на въздуха 2018 - 2024г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР