Министерският съвет одобри законопроект за изменения на Закона за съдебната

...
Министерският съвет одобри законопроект за изменения на Закона за съдебната
Коментари Харесай

МС одобри законопроект за изменения на Закона за съдебната власт

Министерският съвет утвърди законопроект за промени на Закона за правосъдната власт, ориентирани към обезпечаване на самостоятелност и по-добро действие на европейската прокуратура у нас.

Със законопроекта се предлага основаването на конструкция за европейските делегирани прокурори в България. Това оповестиха на брифинг министърът на правораздаването Надежда Йорданова и представителят на кабинета Лена Бориславова.

Правосъдният министър Йорданова съобщи, че с утвърждения законопроект страната извършва своя ангажимент по европейския правилник за Европейската прокуратура да обезпечи запас на обезпеченост за дейно осъществяване дейностите и отговорностите на европейските делегирани прокурори. „ Тази конструкция ще е със личен бюджет, ще разполага със лична администрация, ще има независимо секретно деловодство, както и независима постройка “, добави Йорданова.

По време на брифинга Лена Бориславова срещна медиите и със мнението на Европейската прокуратура в поддръжка на концепцията на българското държавно управление за промени в Закона за правосъдната власт „ Европейската прокуратура е приветствала законовите промени от позиция на обстоятелството, че има случаи, в които работата на европейските делегирани прокурори е била блокирана заради липса на запаси. До този миг имаше основни функционални и други дефицити, които пречеха на работата на Европейската прокуратура, посочи още Лена Бориславова.

Началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславов съобщи, че през днешния ден Министерският съвет е взел решение за подписването на Меморандум за съгласие сред държавното управление на Република България и Базелския институт за ръководство. „ Това е самостоятелна експертна организация, която е учредена в Швейцария и е отдадена на работата по целия свят с обществените и частните структури за подсилване на ръководството и противопоставяне на корупцията “, приключи Бориславова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР