Министерският съвет одобри Законопроект за изменение и допълнение на Закона

...
Министерският съвет одобри Законопроект за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Делегираните европрокурори у нас ще имат собствена сграда и администрация

Министерският съвет утвърди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, ориентирани към обезпечаване на самостоятелност и по-добро действие на европейската прокуратура у нас. Със законопроекта се предлага основаването на конструкция за европейските делегирани прокурори у нас. Това сподели на брифинг след постоянното съвещание на Министерски съвет представителят на кабинета Лена Бориславова, представена от Българска национална телевизия.

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова съобщи, че с утвърждения законопроект страната извършва своя ангажимент по европейския правилник за Европейската прокуратура да обезпечи запас на обезпеченост за дейно осъществяване на отговорностите на европейските прокурори. Тази конструкция ще е със личен бюджет, лична администрация, ще има независимо секретно деловодство, независима постройка.

Европейската прокуратура е приветствала законовите промени от позиция на обстоятелството, че има случаи, в които работата на европейските делегирани прокурори е била блокирана заради липса на запаси, сподели още Бориславова.

Другото значимо решение, което Министерски съвет взе е да подпише меморандум за съдействие с Базелския институт за положително ръководство в Швейцария за препоръки по отношение на промяна в региона на битка с корупцията, подсилване потенциала на правоприлагащите органи и асортимент на фрагменти. Базелският институт е самостоятелна експертна организация, която е отдадена на работата по целия свят с обществените и частните структури за подсилване на ръководството, противопоставяне на корупцията и свързаната с нея финансови закононарушения, както и възобновяване на отклонени активи.

Бориславова съобщи подготвеност членове на кабинета да се явят в Прокуратурата, с цел да сътрудничат по каузи за откриване на корупция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР