Министерският съвет одобри проекта на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проекта на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

МС одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност

Министерският съвет утвърди плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за банковата неплатежоспособност, оповестиха от държавната пресслужба.

С оферти законопроект се вкарват наредбите на Директива (ЕС) 2017/2399 на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2017 година за изменение на Директива 2014/59/ЕС по отношение на реда на вземанията по необезпечени дългови принадлежности при неплатежоспособност.

С Директива (ЕС) 2017/2399 се хармонизира отчасти йерархията на кредиторите при неплатежоспособност на банки и капиталови медиатори. Хармонизацията се отнася до реда на вземанията на притежателите на необезпечени първостепенни дългови принадлежности, които са допустими за задачите на минимално условие за личен капитал и допустими отговорности (МИПЗ), според Директива 2014/59/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 година за основаване на рамка за възобновяване и преструктуриране на кредитни институции и капиталови медиатори и стандарта за общия потенциал за вдишване на загуби на Съвета за финансова непоклатимост, и по-специално на условието за зависимост.

С приемането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за банковата неплатежоспособност българското законодателство ще бъде приведено в сходство с европейското право, ще се подсигурява правната сигурност и ще бъдат обезпечени нужните законови положения за създаване на потенциал за вдишване на загуби и рекапитализация на банките.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР