Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Одобриха нов Закон за физическото възпитание и спорта

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за физическото образование и спорта. Основната цел на оферти законопроект е привеждането му в сходство със Световния антидопингов кодекс 2021, който влиза в действие от 01.01.2021 година Предлаганият законопроект е координиран със САА и отразява направените от нея оферти.

Допълнението в член 31, алинея 5 от ЗФВС обяснява минималните съществени правила, използвани за органите за чуване (Дисциплинарната комисия и Българският състезателен арбитраж към Българския олимпийски комитет), според член 8.8 от Международния стандарт за ръководство на резултатите.
Измененията в член 89 от ЗФВС отразяват допълненията в Кодекс 2021 по отношение на новия Международен стандарт за образованието. Международният стандарт за обучение е наложителен и е част от Световната антидопингова стратегия. Образованието е главен стратегически прийом, посредством който се предизвиква държание в сходство със стойностите на чистия спорт и попречване използването на допинг.

В член 90 от ЗФВС е прецизирана съществуващата уредба на антидопинговите нарушавания и съответстващите им наказания, съгласно направените промени и допълнения в Кодекс 2021, като е въведено и ново нарушаване. Съгласно чл.23.2.2 от Кодекса, нарушаванията на антидопинговите правила и глобите попадат в обсега на тези разпореждания на Кодекса, които е наложително да бъдат приложени без основни промени.

В член 91, алинея 1 от ЗФВС, съгласно член 20.5 от Кодекса е направено допълнение, че Антидопинговият център е самостоятелен в своите оперативни решения и действия. В посочения текст на Кодекса е дефинирана ролята на националните антидопингови организации - в своите оперативни решения и действия, да бъдат самостоятелни от спорта и държавното управление, в това число и без ограничаване, като не разрешават всяко присъединяване в техните оперативни решения или действия от страна на разположение, което в същото време взе участие в ръководството или дейностите на интернационална федерация, национална федерация, организация за спортни прояви на най-високо равнище, народен олимпийски комитет, народен параолимпийски комитет или държавна работа, отговаряща за спорта или за антидопинговите действия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР